DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Megszólalt a Manor eddigi tulajdonosa

A péntek délelőtt bombaként robbant hírt most a Manort két éve hasonló csávából kihúzó tulajdonos is megerősítette, hozzátéve, csapata sorsa az F1-es Brazil Nagydíjon pecsételődött meg.

A Sky péntek délelőtt még csak értesülés formájában számolt be arról, hogy a két éve megmentett Manor csődeljárás alá kerülhet, órákkal később azonban hivatalosan is megerősítést nyert, hogy a mezőny legkisebb, 2016-ban egy ponttal záró alakulata rosszabb esetben már nem lehet ott a melbourne-i rajtrácson sem. Pascal Wehrlein a tavalyi Osztrák Nagydíjon remek versenyzéssel 10. helyen hozta be a csapat autóját, amely a pontnélküli Sauber előtti 10. pozíciót jelentette számukra a konstruktőrök között, ezt pedig egészen a Brazil Nagydíjig sikerült tartaniuk. Az interlagosi káoszban azonban a hinwiliek versenyzője, 9. helyen ért célba, amelyért két pont lett a jutalma, ez pedig épp elég volt ahhoz, hogy ők kaparintsák meg az utolsó előtti pozíciót a csapatok versengésében.



„Amikor átvettem a csapatot, egyértelmű volt a kihívás: a csapatnak 10., vagy annál jobb helyen kell végeznie 2016-ban” – idézte a Manort eddig saját zsebből pénzelő Stephen Fitzpatrickot a Motorsport.com. „A szezon nagy részében ennek megfelelően is teljesítettünk, de a drámai brazil versennyel véget értek a reményeink, a csapat 2017-es indulása pedig veszélybe került.” A csődeljárást vezetők úgy vélik, hogy már túl késő van ahhoz, hogy megfelelő támogatókat találjanak a Manor finanszírozására. „A mai döntés, azaz hogy a csapat csődeljárás alá került, csalódást keltő végkifejlete a Manor utóbbi két évének” – mondta a brit üzletember.

„A tavalyi év nagy részében folyamatosan tárgyalásban álltunk különféle befektetői csoportokkal, decemberben pedig sikerült is megegyeznünk egy ázsiai konzorciummal az eladás részleteiről. Ez erős alapot adhatott volna a csapatnak ahhoz, hogy folytassa a versenyzést, és előrébb tudjon lépni. Sajnos azonban mielőtt befejezhették volna a tranzakciót, kifutottak az időből. Nem szerettük volna, ha megismétlődnének a múltban tapasztalt események: 2015-ben úgy határoztunk, hogy egy szezonnak sem akarunk bizonytalanságban nekivágni, ezért meg kellett hoznunk azt a nehéz döntést, hogy csődeljárás alá vonjunk a csapat működtetését irányító céget” – tette hozzá Fitzpatrick, a Manor közleménye pedig arra is kitért, hogy a potenciális új tulajdonossal azért csúsztak félre a dolgok, mert a megegyezésnek nem lett volna hatása a 2017-es szezonra.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: