DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

„Együtt fejlődtünk Schumacherrel”

Bár már előtte is értek el sikereket az autósportban a világ a Benettonnál ismerte meg a következő másfél évtized meghatározó F1-es versenyzőjét és technikai guruját, Michael Schumachert és Ross Brawnt,

Az 1990-es évek elejére Ross Brawn már túl volt másfél évtizednyi F1-es pályafutáson, ahol tapasztalatait többek között a Williamsnél, a Haasnál és az Arrowsnál szerezte, 1991-ben pedig Sportautó-világbajnokságot nyerő gépet tervezett a Jaguar számára. Ez az év volt az azonban, amely meghozta Brawn számára a legnagyobb lépést: a Benettonhoz igazolt, mely alakulat 1994-ben és 1995-ben egyéni világbajnoki címet szerzett Michael Schumacher révén, utóbbi szezonban pedig a konstruktőrök trófeáját is elhódították. A „divatistálló” aranygyermeke, a nemrég 48. születésnapját ünneplő Schumacher szintén a sportautók világában szerzett hírnevet magának, a kilencvenes évek közepére pedig a Forma-1 megkérdőjelezhetetlen királyává vált.



Ross Brawn az F1 Racingnek adott hosszabb lélegzetvételű interjújában elmondta, hogy nem csak egykori pilótája, hanem az ő számára is a felfutás időszaka volt Benettonnál töltött néhány év. „Itt váltak a dolgok igazán komollyá számomra, mert a Benetton nagy csapat volt, biztos költségvetéssel, ráadásul a sikerek sem kerülték el őket. Michael és én nagyon gyorsan lépdeltünk előre, valójában együtt fejlődtünk” – mondta a szakember, aki kitért Schumacher taktikai érzékére és fizikai állóképességére is.

„Michael intelligens volt, és érdekelték ezek a területek, mi több, lelkesedett irántuk. Nem csak azért tette azt, mert muszáj volt, ez pedig hozzájárult a versenyképességéhez és a teljesítményéhez is. Tudta, hogy ha fittebb a többieknél, akkor jobb is volt náluk attól kezdve, ahol a többiek teljesítőképességeik végéhez értek. Mindent kielemzett, és nagyon ravasz volt: karrierje ezen szakaszában felettébb nyíltnak, kíváncsinak bizonyult, az agya pedig mindenre ráharapott” – tette hozzá a szakember, aki legutóbb úgy nyilatkozott, hogy a Forma-1 élcsapatai nagyon sokat köszönhetnek Schumachernek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: