DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Komoly gyúrásba kezdett a Force India franciája

Az új szabályok szerint épített F1-es autók az eddigieknél komolyabb fizikai kihívást jelentenek a pilótáknak, ez pedig a Manornál tavaly bemutatkozó Esteban Ocont is arra sarkallja, hogy jobban formában tartsa magát.

Az elmúlt években sokszor érte az a vád a Forma-1-et, hogy amíg a korábbi „fenevad”-gépek megzabolázásához hosszú évek tapasztalata és erős fizikum volt szükséges, addig a mostani autókat az olyan „nyikhaj gyerekeknek” titulált fiatalok is el tudják vezetni, mint Max Verstappen. Sőt, a vezetésen túl egyből sikeressé is tudnak válni, ennek kiküszöbölése pedig az első helyek egyikén szerepelt, amikor az új aerodinamikai szabályok megalkotása melletti érveket kellett felsorakoztatni.



A Verstappen generációjához tartozó, húsz éves Esteban Ocon 2017-ben első teljes F1-es szezonjára készül a Force Indiával, és úgy véli, hogy a vadonatúj F1-es autók támasztotta kihívások miatt neki is fel kellett kötnie azt a bizonyos alsóneműt – a francia szerint plusz öt kilogrammnyi izmot kell magára szednie a szezon kezdetéig. „Igazán komolyan csak az ünnepek után tudtam elkezdeni az edzést, amely később történt a megszokottnál” – nyilatkozta Ocon a francia Auto Hebdónak. „Egy hét során öt napon keresztül eddzek, melybe beletartozik a kardió, a súlyemelés, kocogás, és futópad használata, mert ennek kisebb a kockázata, mint ha terepen futnék.”

„Folyamatosan szintet kell lépnem az edzésmunkában, hogy tökéletes állapotba kerüljek a tesztek kezdetére – körülbelül öt kilogrammnyi izmot kell a testemre szednem. Az autók körülbelül 4-5 másodperccel lesznek gyorsabbak a tavalyiaknál, ez pedig nagyon komoly kihívás a pilóták számára. Magunk között nagyon sokat beszéltünk erről a tavalyi év végén, mindenki azt várja, hogy szenvedni fogunk, amikor megkezdődik a tesztelés” – mondta Ocon, mintegy megerősítve leendő csapattársa, Sergio Perez szavait.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: