DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

A rajongók Szingapúr maradását akarják

Szinte biztos, hogy Malajzia nem rendez F1-es futamot 2018-tól, és a másik délkelet-ázsiai helyszín jövője is erősen kérdéses: a rajongók azonban azt szeretnék, ha maradna a versenynaptárban.

A csökkenő érdeklődés miatti bevételkiesés sarkallta arra ősszel a Malajziai Nagydíj szervezőit, hogy bejelentsék: 2018-tól nem kívánnak Forma-1-es futamot rendezni az országban. Suzuka és Aida után 1999-ben Sepang volt a sportág történetének harmadik ázsiai helyszíne, a második Japánon kívül, mely a kétezres évektől maga után húzta az F1 felfutását a világ legnagyobb és legnépesebb kontinensén. Az új jelentkezők között volt Szingapúr is, mely a száguldó cirkusz első villanyfényes futamaként került be az annalesekbe, ám Bernie Ecclestone egyik novemberi nyilatkozata arra utalt, hogy a városállamban sem szeretnék 2017 után vendégül látni a Forma-et. A 86 éves üzletember állítja, hogy félreértelmezték szavait, de ahogyan megszokhattuk, egyik pletyka sem indul útjára alaptalanul.



Egy közvélemény-kutatásokra szakosodott brit cég, a YouGov nemrég az ázsiai-csendes-óceáni térség nyolc országának 9322 rajongója segítségével kutatta az F1 népszerűségét, az 1002 szingapúri résztvevő 57%-a úgy nyilatkozott, hogy továbbra is szeretné, ha a sportág ellátogatna városukba. Ennél több, 70% volt azok aránya, akik szerint a 2016-ban már kilencedik alkalommal megrendezett nagydíj nettó nyereséget hozott Szingapúrnak.

A kitöltők között vannak olyanok is, akik több F1-es versenyt szeretnének a régióban: 33% Hong Kongra voksolt, mely ősszel már túlesett története első Formula-E futamán, 27% Bangkokban szeretne versenyt látni, 20% pedig Sydney-ben is potenciális futamrendezőt lát. A kutatásban részt vevők 71%-a nyilatkozott úgy, hogy szívesen ellátogatna egy-egy futamra, ám a földrajzi távolságot és a magas jegyárakat a legnagyobb visszatartó erőnek nevezték.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: