DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Mi szükséges az F1-es pilótává váláshoz?

Az nagyon kevés, ha valaki csak kiemelkedően tehetséges autóversenyző - egy sor más dologra is szükség van ahhoz, hogy valaki eljusson az F1-be. Ezek azok, amelyek elengedhetetlenek.

Sokak szerint nehezebb Formula-1-es pilótává válni, mint profi labdarúgóvá vagy ökölvívóvá, annyira összetett feladatot kell ellátniuk a versenyzőknek. Amellett, hogy egészen kivételes autóvezetői képesség, tehetség szükséges, a szinte tökéletes fizikai állapot és kiemelkedő intelligencia is alapkövetelmény. A PlanetF1 összegyűjtött néhányat azon tulajdonságok közül, amelyek elengedhetetlenek egy Formula-1-es pilóta számára.

Először is az elkötelezettség. Már egészen kis koruktól kezdve ennek kell alárendelni mindent, folyamatosan tanulni, fejlődni, először go-kartozni. Tévedés ne essék, kőkemény munka kell minden kisgyerektől ahhoz, hogy egyszer eljusson a Formula-1-be, háttérbe kell szorítani minden mást, ráadásul folyamatosan "éhesnek" kell maradni, nem telhet el egy-egy sikerrel - csak az jut el ide, akinek egyedül ez lebeg a szeme előtt.

hamilton-raikkönen



Ezen felül szükséges rugalmasság, alkalmazkodónak kell lenni. Hamar meg kell szokni minden autót, minden abroncsot, minden pályát, minden csapatot, minden mérnököt, minden beállítást, minden körülményt, képesnek kell lenni azonnal beugrani valahova - alkalmazkodni kell a folyamatos változáshoz. Ide kell érteni a rengeteg utazást szerte a világban, a különböző időzónákat, éghajlatokat, kötelező eseményeket.

Ugyan ez minden sportolónál így van, de itt is kiemelten fontos az étkezés. A tökéletes fizikai állapothoz nagyon pontos diétát kell tartani, plusz az sem árt, ha a pilóta minél könnyebb, annál szabadabban dolgozhat a csapat az autón - februártól november végéig tartani kell a lehetőleg minél alacsonyabb súlyt. A megfelelő étkezés a mentális frissességhez, minél nagyobb koncentrációhoz is szükséges, hiszen itt egy másodpercre sem lankadhat a figyelem.

Tökéletes fizikai állapot. Sokak szerint egy Formula-1-es pilóta fittebb, mint bármilyen más sportoló, ezért pedig rengeteget kell tenni. Személyi edzővel, edzőkkel folyamatosan tréningezni kell, hiszen iszonyatos erőhatások érik a versenyzőket az autóban és nyilvánvalóan nem veheti el valaki a gázt azért, mert ezt az erőt nem bírja elviselni. Ez különösen idén lehet majd érdekes, hiszen többek között Sergio Perez is arról beszélt, hogy sokkal nagyobb igénybevételnek lesznek kitéve az új szabályok szerint épített autókban. Ugyanúgy el kell viselni a rendkívüli hőséget és páratartalmat is bizonyos helyszíneken a tűzálló felszerelésben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: