DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Agresszívabb motorral támad a Renault

Az F1-es hibrid éra kezdetét megszenvedő, ám tavaly előrelépő francia gyártó számára egyértelmű a cél 2017-re: utol kell érni motorteljesítmény terén a mérvadó Mercedes termékeit.

A Red Bull remek teljesítményén volt igazán látható, hogy a Renault mennyit tudott előrelépni erőforrásaival, a hibrid éra negyedik évében pedig teljesen új alapokra helyezik a motorfejlesztést annak érdekében, hogy behozzák a Mercedeshez viszonyított lemaradást. Nemrég a Milton Keynes-i alakulat úgy vélekedett, hogy 3%-os deficittel rendelkeznek az Ezüstnyilakhoz képest, azt pedig a Renault csapatfőnöke, Frederic Vasseur is megerősítette, hogy tiszta lappal kezdenek 2017-ben. A gárda ügyvezető igazgatója, Cyril Abiteboul szintén elmondta, hogy nem akartak konzervatív megoldásokkal operálni, inkább kockáztattak, amely kifizetődő lehet az előttünk álló szezonban.



„Sokat beszéltünk már erről a témáról, hiszen minden változik az autón, mi pedig visszafogottabbak is lehettünk volna a motorok terén, befagyaszthattuk volna a jelenlegi fejlesztéseket, hogy a karosszériára koncentráljunk” – nyilatkozta a francia szakember. „De nem így döntöttünk, és az agresszívabb megközelítést választottuk. Ha valóban ott szeretnénk lenni 2018-ban, vagy 2020-ban, ahol akarunk, a topcsapatokat kell üldözőbe vennünk, és nem késlekedhetünk semmivel. Kénytelenek voltunk kockáztatni.”

Abiteboul azonban figyelmeztetett, hogy senki se várjon azonnali előrelépést a Renault-tól, hiszen a gyártó inkább a megbízhatóság javítására fog koncentrálni, és csak azt követően, a szezon későbbi szakaszában fekteti a hangsúlyt a teljesítmény növelésére. „Az új koncepció szerint megépített erőforrással inkább a megbízhatóságot tartjuk szem előtt. Ez azt jelenti, hogy talán nem lesz nagy ugrás teljesítmény terén, egyszerűen azért, mert meg akarunk bizonyosodni róla, hogy ez az erőforrás megbízható, és tökéletes alapot jelent-e a hatékonyság növeléséhez az előttünk álló három-négy év során.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: