DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Felesleges volt Vandoorne Japánban töltött éve?

Az F1-es lehetőségre várva Stoffel Vandoorne a Super Formulában versenyzett 2016-ban. Nem ő az első GP2-es bajnok, akinek nem vezetett egyenes útja a rajtrácsra.

A jövőre Fernando Alonso oldalán, a McLaren színeiben versenyző Stoffel Vandoorne szokatlan kitérőt tett Formula-1-es bemutatkozása előtt: a GP2 megnyerése után a japán Super Formula szériában töltötte a 2016-os szezont. Ezzel máris trendet teremtett, az utánpótlásosztály legújabb győztese, Pierre Gasly ugyanis szintén ezt az utat fogja követni, abban a reményben, hogy 2018-ban ő is ülést kap a királykategóriában. A japán kirándulás szükségességéről azonban nincs mindenki meggyőződve, a GP2 főnöke, Bruno Michel szerint legfeljebb arra volt alkalmas, hogy Vandoorne csináljon valamit az év során.



„Hogy őszinte legyek, nem hiszem, hogy Stoffel sokat tanult Japánban. De azért jó ez a fiúknak, hiszen egész hétvégén a lábukat lógatni, miközben mások versenyeznek, valószínűleg nagyon frusztráló” – mondta Michel a motorsport.com-nak. Vandoorne két versenyt nyert a Super Formulában, és negyedik lett az összetettben. „Erre jó egy ilyen program. De nem lehet vele tanulni. Stoffel már készen állt az F1-re, ezt mind tudjuk, de várni kellett neki egy évet.”

A GP2-es főnök természetesen jobban örül annak, ha szériájának győztesei azonnal a Formula-1-be jutnak. A Vandoorne-hoz hasonló kitérőkkel mégis kezdhet megbarátkozni, mivel az utolsó GP2-es bajnok, aki következő szezonban már a Formula-1-ben szerepelt, Romain Grosjean, a 2011-es nyertes volt. Gasly az ötödik a sorban (Valsecchi, Leimer, Palmer és Vandoorne után) akinek nem sikerült rögtön fellépnie.

„Mindig jobb, ha sikerül a bajnokunkat a rajtrácsra juttatni. De nézzük, mi történt Stoffellel vagy Jolyonnal. Nem sikerült a mezőnybe kerülniük a következő szezonban, de később igen, számomra pedig ez a legfontosabb. Pierre nem lesz a Toro Rossóban jövőre, de készen áll az F1-re, és biztos vagyok benne, hogy egy ponton be is jut. Ugyanez igaz Antonióra (Giovinazzi, a GP2 második helyezettje). Jobb lenne persze azt látni, hogy automatikusan feljutnak, de ez nem mindig sikerülhet.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: