DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Sergio Marchionne volt az év antihőse?

Nem fér hozzá kétség, hogy a Ferrari alulmúlta önmagát idén az F1-ben: de talán méltóságteljesebb lett volna a vereség, ha a márka elnöke nem beszél közben világbajnoki címről, majd a felelősök megbüntetéséről.

A naptári év végével minden valamirevaló Formula-1-gyel foglalkozó oldal elkészíti évértékelő írásait. A grandprix247.com a szokványos kategóriák – a legjobb pilóta, csapat, verseny, stb. – mellett egy érdekes díjat is kiosztott, a „Villain of the Year”, azaz az év gonosztevője címet. A Ferrari elnöke, Sergio Marchionne kapta meg.

A posztjára 2014 végén kinevezett Marchionne hosszú ideje vezeti a Fiatot, kvalitásaihoz tehát nem fér kétség, az F1-ben azonban mégsem egy kiváló vezér képét mutatta. Irreális célokat jelölt ki év elején (persze utólag ezt könnyű megállapítani), és szükségtelenül nagy nyomást helyezett a csapat tagjaira, ami végül egy korábbi ferraris hírhedt nyilatkozatához vezetett, mely szerint az istállónál „terror-légkör uralkodik”. Az oldal Marchionne számos megszólalását is összegyűjtötte:

„A Ferrari mérlege jó. Most pályán elért eredményekre van szükségünk. Fontos, hogy megnyerjük a szezon első versenyét Ausztráliában” – jelentette ki tavaly decemberben, a szokásos karácsonyi ünneplésen. Persze Marchionne védelmében hozzá kell tenni, az eredményes 2015-ös szezon után az lett volna furcsa, ha alább adja az igényeket. Sebastian Vettel rögtön futamokat nyert a Scuderiához csatlakozva – ha pedig már Vettelről van szó, az elnök nem túl elegáns módon hasonlította össze a csapat korábbi versenyzőjével: „Azt mondhatom, egy év alatt nagyobb ferrarissá vált, mint Alonso öt év során.”



„Ausztráliába úgy akarunk megérkezni, mint a csapat, melyet le kell győzni” – ismételte meg januárban a Kanadában nevelkedett olasz. Az első verseny megnyerése mellett természetesen a vb-cím is célkitűzés volt. „Tudjuk, hogy a riválisaink is erősek, de nem félünk tőlük, mivel mi vagyunk a legsikeresebb csapat a Formula-1 történetében.”

A magas elvárások ellenére a Ferrari egy versenyt sem tudott megnyerni az első négy közül, miközben a Mercedes győzött az összesen. Már ekkor nyilvánvalónak tűnt, hogy a német márka ismét nem lesz legyőzhető – de nem Marchionne számára: „Természetes, hogy hiszek a bajnoki címben. A megbízhatóság továbbra is probléma mindenki számára, a Mercedest is ideértve. Ez azt jelzi, hogy ők is nyomás alatt vannak” – mondta egyszer, kicsivel később pedig így fogalmazott: „A bajnoki cím? Azt hiszem, megérdemeljük. Nem azért, mert okosabbak vagyunk, hanem a 2015-ös munkánkért.”

Júniusban, mikor a csapat még mindig nyeretlen volt (habár legalább még a Red Bull előtt álltak), végre elismerte: a nagy dolgok csak 2017-ben fognak megtörténni. De nyár végére elfogyott türelme, és kiadta a figyelmeztetést: „Bárkinek a Ferrarinál, aki nem hozza az eredményeket, távoznia kell, beleértve engem is. Kötelességünk teljesíteni a célokat, melyeket kijelöltünk magunknak.” Szeptemberben aztán egyenesen kijelentette: „Nem teljesítettük a célokat.”

Marchionne végül is elismerte, hogy nem csak a 2016-os szezon, hanem az év során alkalmazott stratégia is kudarcot vallott. „Időt kell adnunk az embereknek. Nagyon jó munkát végeznek, és majd meglátjuk, mi sül ki belőle. Mindenesetre hiszek abban, hogy ez a megoldás” – mondta a Ferrari elnöke a következő szezon kapcsán, se világbajnoki címet, se retorziót nem említve.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: