DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év bukása

Egy olyan kategória következik évértékelő sorozatunkban, melynek első helyezettje nem nagyon volt kérdéses: már márciusban eldőlt, melyik volt a szezon legnagyobb bukása – az első maximális pontszám idén!

Hagyományainkhoz híven idén is egy nagy évértékelő sorozattal zárjuk a szezont, melyben egészen december 31-ig minden nap egy cikkben felidézzük a 2016-os idény legjeit a legjobb versenyzőktől a legnagyobb bukásokon és botrányokon át egészen az év poénjaiig. Nézzük hát, melyek voltak 2016 legnagyobb balesetei!

Balogh Tamás: A szezon rögtön egy óriási balesettel kezdődött Melbourne-ben, ahol Fernando Alonso hátulról nekiment Esteban Gutierrez autójának, a McLaren pedig többszöri szaltó után állt meg a kavicságyban – a spanyol ki is hagyta az ezt követő bahreini fordulót. Kevin Magnussen a belga verseny első szakaszában, az Eau Rouge után törte rommá a Renault-t, míg Marcus Ericsson a Brit Nagydíj szombat délelőtti tréningjén, hatalmas sebességnél veszítette el az irányítást Sauberje fölött.

1. Fernando Alonso és Esteban Gutierrez ütközése Ausztráliában
2. Kevin Magnussen Belgiumban
3. Marcus Ericsson a Brit Nagydíj szabadedzésén

Berta Kitti: Az év egy hatalmas bukással indult, amely miatt Fernando Alonsónak ki is kellett hagynia a második, bahreini versenyhétvégét. Óriási szerencse, hogy a spanyol saját lábán tudott kiszállni az autóból, ezt követően pedig viszonylag gyorsan felépült. Kevin Magnussenre is vigyázott az őrangyala, amikor a Belga Nagydíjon, az Eau Rouge-ból kijövet elvesztette uralmát az autó felett és a falba csapódott.

1. Fernando Alonso, Ausztrál Nagydíj
2. Kevin Magnussen, Belga Nagydíj
3. Marcus Ericsson, Brit Nagydíj, szabadedzés

Bognár Viktor: Szegény Fernando Alonsónak eddig mindkét mclarenes évére jutott egy-egy baleset miatti futamkihagyás, ezt az idei bukást és az autóból való kimászását ráadásul az egész világ élőben, HD-ben nézhette végig. Az övéhez hasonlóan Magnussen Eau Rouge utáni csattanása szintén piros zászlót ért a futamon, Ericsson pedig az edzéseken történt legnagyobb zúzásért volt felelős.

1. Alonso Melbourne-ben
2. Magnussen Spában
3. Ericsson Silverstone-ban

Czinege Ádám: Alonso hatalmasat bukott Ausztráliában, miután nekiment Gutierreznek. A McLaren rommá tört, és kész csoda, hogy a spanyol a saját lábán tudott kimászni autójából, és kénytelen volt kihagyni a soron következő Abu Dhabi Nagydíjat. Magnussen is óriási sebességnél csapódott a falnak Belgiumban az Eau-Rogue-ban, de szerencsére sértetlenül megúszta a balesetet. Vettel bukása elsősorban a káromkodásáról híres, miután kétszer is meglökte őt Kvjat Oroszországban, és falnak ütközött.

1. Fernando Alonso és Esteban Gutierrez (Melbourne)
2. Kevin Magnussen (Spa)
3. Sebastian Vettel (Szocsi)

Dezső Attila: Kétharmad Ausztrál Nagydíj és további húsz futam sem volt elég arra, hogy a mezőny überelje Alonso melbourne-i balesetét – hála az égieknek ez volt az egyetlen átfordulós bukás egész szezonban. A dobogóra nálam még a két renault-s fért fel: az Eau Rouge-ban rég láttunk akkora balesetet, mint amilyen a Magnussené volt, Palmer pedig a fél monacói célegyenest nyalta fel megcsúszása után, majd ráadásként az egyes kanyar gumifalát is megkóstolta.

1. Fernando Alonso az Ausztrál Nagydíjon
2. Kevin Magnussen a Belga Nagydíjon
3. Jolyon Palmer Monacóban

Fűzi András: Azt hiszem mindenki nagyobb bajra számított Fernando Alonso balesetét látva a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon, a spanyol végül kisebb sérüléssel megúszta, de lehetett volna sokkal rosszabb is, hatalmas bukás volt.

1. Fernando Alonso – Ausztrál Nagydíj
2. Kimi Raikkönen – Brazil Nagydíj célegyenes
3. Rosberg-Hamilton – Spanyol Nagydíj

Gellérfi-Csizmadia Gergő: Az első két helyezett nem is lehetett kérdéses, Alonso bukása a mostani évtized Kubica-balesete volt, míg Magnussen spái rombolása sok más esztendőben a szezon legnagyobbja lett volna. A harmadik helyre azon két esés közül választottam, ahol még benne volt a komolyabb sérülés a pakliban véleményem szerint, de szerencsére Ericsson éppúgy megúszta a becsapódást Silverstone-ban, ahogy Palmer autója elejének leszakadását Monacóban…

1. Alonso Melbourne-ben
2. Magnussen Spában
3. Ericsson Silverstone-ban

alonso-baleset-olle



Gobodics Tamás: Alonso és Magnussen is hatalmasat bukott, csoda, hogy mindketten megúszták többé-kevésbé ép bőrrel, Palmer pedig azt mondta arról az esetről, hogy „éreztem, hogy jön a levegő a lábamra” – nem kicsit lehetett ijesztő.

1. Alonso Melbourne-ben
2. Magnussen Spában
3. Palmer Monacóban

magnussen-crash-tv

Strommer Benjamin: Rögtön az első versenyen az elmúlt évek egyik legrémisztőbb bukása történt, amelyhez fogható – szerencsére – a szezon későbbi részében nem volt. Kevin Magnussen szintén erősen odavágta Renault-ját Belgiumban, ráadásul a balesetet még emlékezetesebbé tette, hogy abban az Eau Rouge-ban történt, melyről gyakran hallani, hogy „nem kihívás a mai autókkal”. Hamilton és Rosberg spanyolországi ütközése G-erőben messze elmaradt a másik kettő mögött, de annál meghatározóbb és maradandóbb pillanata volt a szezonnak.

1. Alonso Melbourne-ben
2. Magnussen Spában
3. Hamilton és Rosberg Barcelonában

A végeredmény: Az idei szavazáson elsőként maximális pontszám született: senki nem gondolta, hogy Alonso melbourne-i perecénél volt nagyobb az idén. A második helyre is nagyon simán jött be Magnussen spái balesete, míg a többi idei incidens közül Ericsson silverstone-i bukása emelkedett ki.

1. Fernando Alonso és Esteban Gutierrez Melbourne-ben 27 pont
2. Kevin Magnussen Spában 16 pont
3. Marcus Ericsson Silverstone-ban 4 pont
4–5. Palmer Monacóban, Hamilton és Rosberg Barcelonában 2–2 pont
6. Kimi Raikkönen Interlagosban 2 pont
7. Sebastian Vettel Szocsiban 1 pont

alonso-baleset-roncs-olle

Az év pilótája: 1. Daniel Ricciardo, 2. Nico Rosberg, 3. Max Verstappen
Az év csapata: 1. Mercedes, 2. Red Bull, 3. Force India
Az év meglepetése: 1. Haas, 2. Force India, 3. Kimi Raikkönen
Az év csalódása: 1. Ferrari, 2. Williams, 3. Sauber
Az év újonca: 1. Pascal Wehrlein, 2. Stoffel Vandoorne, 3. Esteban Ocon
Az év versenye: 1. Brazil Nagydíj, 2. Spanyol Nagydíj, 3. Monacói Nagydíj
Az év előzése: 1. Verstappen-Rosberg, 2. Verstappen Perez (Interlagos), 3. Raikkönen Nasr (Hungaroring)
Az év bukása: 1. Alonso és Gutierrez (Melbourne), 2. Magnussen (Spa), 3. Ericsson (Silverstone)

A sorozat eddigi részeit ide kattintva érheted el!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: