DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Vandoorne nem csak az időt töltötte Japánban

A McLarennél idén debütáló, jövőre pedig teljes állásban versenyző F1-es pilóta szerint nem csak eltöltötte az időt Japánban, hanem csapata motorpartnerével is jobban együtt tudott működni.

Stoffel Vandoorne számára jellemformáló év volt 2016: már éppen kezdte megemészteni, hogy regnáló GP2-es bajnokként nem lesz ott az F1-es mezőnyben, amikor kapott egy telefonhívást Wokingból, hogy helyettesítse a sérült Fernando Alonsót Bahreinban. A belga jött, látott, és kapásból legyőzte a 16 évnyi tapasztalattal mellette versenyző Jenson Buttont, nem mellesleg megszerezte a McLaren első pontját a szezonban. További lehetőséget azonban nem kapott, így a szezont a japán Super-Formulában töltötte egy Honda-motoros géppel, ahol két győzelmet szerzett, és a bajnokság ötödik helyén zárt.



A kortrijki pilóta szeptemberben megérdemelten kapta meg Jenson Button ülését 2017-re, az utóbbi hetek nyilatkozatai alapján pedig kijelenthető, hogy kevés pilóta várja nála jobban az új szezon kezdetét. „Úgy vélem, hogy már korábban is elég érett voltam az F1-be, de ülés nélkül is a lehető legjobb környezetben akartam maradni” – nyilatkozta Vandoorne az F1i.com-nak. „A Super Formula lehetőséget adott nekem arra, elmerüljek a japán kultúrában, és hogy szorosabban együtt tudjak működni a Hondával.”

„Hasznos év volt ez számomra, hiszen sokat formált rajtam, nagyobb tapasztalatra tettem szert, és érettebbé váltam” – mondta a belga, aki bár átveszi Jenson Button helyét, a brit pilóta marad a csapat tartalékpilótája, egyben tanácsadója is. „Fernando lesz a csapattársam, Jenson lát majd el tanácsokkal, ezért nem panaszkodhatok!” – így Vandoorne. „Az edzéseimet Jenson fizioterapeutájával, Michael Collierrel együtt végzem, aki hatalmas tapasztalattal rendelkezik ebben az üzletben” – tette hozzá a pilóta, aki szerint az F1-ben mindig van mit tanulni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: