DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év újonca

Két teljes és két fél szezont futó újonc mellett generációja egyik legnagyobb tehetsége is bemutatkozhatott idén egy futam erejéig – közülük választottuk meg a 2016-os év újoncát.

Hagyományainkhoz híven idén is egy nagy évértékelő sorozattal zárjuk a szezont, melyben egészen december 31-ig minden nap egy cikkben felidézzük a 2016-os idény legjeit a legjobb versenyzőktől a legnagyobb bukásokon és botrányokon át egészen az év poénjaiig. A pilóták, csapatok, kellemes és kellemetlen meglepetések után következnek az év újoncai!

Balogh Tamás: Pascal Wehrlein a Manorban ülve is igazolni tudta tehetségét: Jules Bianchi óta elsőként pontot szerzett csapatának, kollégáit pedig rendszerint könnyedén győzte le házon belül. Pedig a szezon második felében az az Esteban Ocon volt a társa, akinek ennyi verseny is elég volt ahhoz, hogy letegye a névjegyét az F1-ben: különösen a brazíliai esőben mutatta meg, mire képes. Stoffel Vandoorne pedig a bahreini beugrásával és a McLaren idénybeli első pontjaival bizonyította: a wokingi alakulat jövőjét jelentheti az igazából csak 2017-ben debütáló pilóta.

1. Pascal Wehrlein
2. Esteban Ocon
3. Stoffel Vandoorne

wehrlein-manor



Berta Kitti: Vandoorne felhívta magára a figyelmet, amikor a Bahreini Nagydíjon Fernando Alonsót helyettesítve pontot tudott szerezni élete első F1-es versenyén – ez minden bizonnyal a fiatal pilóta életének egyik legszebb pillanata volt. Pascal Wehrlein szintén pontot tudott szerezni idén a Manorral (az Osztrák Nagydíjon), csapattársa, Esteban Ocon pedig egyre jobb eredményre volt képes, miután nyáron átvette Rio Haryanto helyét.

1. Stoffel Vandoorne
2. Pascal Wehrlein
3. Esteban Ocon

vandoorne-mclaren16-cs

Bognár Viktor: Mindenki tudja, hogy Stoffel Vandoorne a király, de egy futam alapján azért mégis nehéz összemérni őt a többiekkel - cserébe jövőre hátha ott lesz az év versenyzői között! A kategória teljes dobogóját így nálam a Manor söpörte be, bár ha úgy nézzük, akkor Mercedes kettős sikerről is beszélhetünk. Rio Haryanto pedig egyáltalán nem volt olyan rossz, mint azt a nemzetiségét látva és bukszája vastagságát hallva már sokan jól előítélték. Azzal is elő merek hozakodni, hogy megérdemelne még egy esélyt.

1. Pascal Wehrlein
2. Esteban Ocon
3. Rio Haryanto

wehrlein-2016-hun-eso

Czinege Ádám: Wehrlein kimagasló teljesítményt nyújtott a Manorral, amit nem mutat más, minthogy Ausztriában a pontszerző tizedik helyet szerezte meg a sereghajtó csapattal. Vandoorne egyszer ugrott be a McLarenbe Alonso helyettesítésére, és ő szerezte meg a wokingiak első pontját. Ocon minden futamot befejezett a Manorral, ami azért is remek munka, mert év közben kellett felvennie a száguldó cirkusz tempóját.

1. Pascal Wehrlein
2. Stoffel Vandoorne
3. Esteban Ocon

wehrlein-2016-abu

Dezső Attila: Wehrlein a szezon utolsó előtti futamáig tartotta a reményt a Manorban, hogy sikerül a Sauber előtt zárni spielbergi egy pontjának köszönhetően, de nem rajta múlt a végeredmény. Sokak meglepetésére nem verte simán a szezon első felében mellette autózó csapattársát, Rio Haryantót, nyáron pedig még erősebb ellenfelet kapott Esteban Ocon személyében, mégis meglepett mindenkit, amikor a francia került Nico Hülkenberg helyére a Force Indiához. Ami Vandoorne-t illeti, egyetlen futamán, Bahreinben kapásból megverte Jenson Buttont az időmérő edzésen, és először szerzett pontot a McLaren számára 2016-ban, így teljes joggal választották őt a brit utódjául 2017-re.

1. Pascal Wehrlein
2. Stoffel Vandoorne
3. Esteban Ocon

wehrlein-2016-hun

Fűzi András: A Manorral idén pontot szerző fiatal tehetség egész évben magabiztos versenyzéssel hozta ki magából és az autójából a maximumot, ezért soroltam a McLaren belga beugrója és a szezon második felében csapattársaként szereplő francia elé.

1. Pascal Wehrlein
2. Stoffel Vandoorne
3. Sebastian Ocon

wehrlein-monza-cs

Gellérfi-Csizmadia Gergő: Bár Stoffel Vandoorne kétségkívül remek teljesítményt nyújtott karrierje eddigi egyetlen versenyhétvégéjén, úgy döntöttem, hogy a szavazataimat a (legalább egy adott időn át) állandó versenyzőkre adom le, s mivel közülük Jolyon Palmer a világon semmiről sem tudott meggyőzni – legföljebb arról, hogy nem minden GP2-es bajnoknak kell eljutnia az F1-ig –, a három Manor-versenyző közt osztottam ki a pontjaimat. Az első helyre végül azért Ocont tettem, mert a szezonközi tesztek minimalizálása óta többször láthattuk, mennyire nehéz dolga van az év közben csatlakozó pilótáknak, a francia mégis hamar fel tudta venni Wehrlein tempóját, s az idény végén két egészen kiváló versenyt futott a technikai hátrány ellenére.

1. Esteban Ocon
2. Pascal Wehrlein
3. Rio Haryanto

ocon-2016-manor

Gobodics Tamás: Ez talán a legnehezebb – Wehrlein lett nálam a befutó, mert pontot szerzett a Manorral, többször járt vele Q2-ben és voltak nagyon biztató teljesítményei is. Vandoorne szólt a legnagyobbat, de az év újonca szerintem nem lehet valaki egy extra futam után, a dobogó alsó fokára pedig a nagyon nyugodt, nagyon intelligens, Wehrleint rögtön szorongató, de csak fél szezont teljesítő Ocon fért fel.

1. Pascal Wehrlein
2. Stoffel Vandoorne
3. Esteban Ocon

wehrlein-manor-szingapur

Strommer Benjamin: Csak egy nagydíjon vett részt, Vandoorne-nak azonban ez is elég volt, hogy bebizonyítsa, valóban akkora tehetséggel megáldott versenyző, amilyennek tartják. Wehrlein ausztriai pontszerzésével és Q2-be jutásaival alkotott emlékezeteset, Palmer pedig igencsak vérszegényen kezdett, később mégis gyakran hozni tudta rutinosabb és tehetségesebbnek tartott csapattársa, Kevin Magnussen teljesítményét.

1. Stoffel Vandoorne
2. Pascal Wehrlein
3. Jolyon Palmer

vandoorne-2016-bahrein

A végeredmény: Az már talán a szavazás előtt sem volt kérdéses, hogy melyik három pilóta osztja le a dobogós helyeket egymás között, s ez így is lett: Pascal Wehrlein, Stoffel Vandoorne és Esteban Ocon „szorgosan gyűjtötték” a pontokat, miközben Rio Haryanto csak két, Jolyon Palmer pedig csak egy szerzőtől kapott szavazatot. A 2014-ben holtversenyben élen záró Danyiil Kvjat, Kevin Magnussen páros és a tavalyi győztes Max Verstappen után idén Pascal Wehrlein lett a Formulánál az év újonca.

1. Pascal Wehrlein 24 pont
2. Stoffel Vandoorne 15 pont
3. Esteban Ocon 12 pont
4. Rio Haryanto 2 pont
5. Jolyon Palmer 1 pont

wehrlein_orosz_cs

Az év pilótája: 1. Daniel Ricciardo, 2. Nico Rosberg, 3. Max Verstappen
Az év csapata: 1. Mercedes, 2. Red Bull, 3. Force India
Az év meglepetése: 1. Haas, 2. Force India, 3. Kimi Raikkönen
Az év csalódása: 1. Ferrari, 2. Williams, 3. Sauber
Az év újonca: 1. Pascal Wehrlein, 2. Stoffel Vandoorne, 3. Esteban Ocon

A sorozat eddigi részeit ide kattintva érheted el!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: