DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év csalódása

Három pozitív hangvételű kategória után negyedikként következzenek azok, akiktől többet vártunk volna 2016-ban – bizony, a pilóták és a csapatok között is volt, aki csalódást okozott idén.

Hagyományainkhoz híven idén is egy nagy évértékelő sorozattal zárjuk a szezont, melyben egészen december 31-ig minden nap egy cikkben felidézzük a 2016-os idény legjeit a legjobb versenyzőktől a legnagyobb bukásokon és botrányokon át egészen az év poénjaiig. Ma az év csalódásával folytatjuk a sorozatot!

Balogh Tamás: A lista első helyezettje számomra nem is kérdés: a biztató 2015-ös idény és az előszezoni fogadkozások után mindenki azt várta, hogy a Ferrari majd a vb-címért harcol a Mercedesszel, ehhez képest egyetlen győzelemre sem futotta a maranellóiaknak, ráadásul a második félidőre a Red Bull is egyértelműen eléjük került. A Saubertől senki sem várt csodát, ám az így is komoly csalódás, hogy egészen az utolsó előtti futamig kellett várniuk az első pontjaikra és arra, hogy ezzel visszaelőzzék a Manort a tabellán. Sebastian Vettel pedig hiába nyújtott a pontok tekintetében ismét jobb teljesítményt, mint kollégája, Kimi Raikkönen, a német idén a csapatával együtt alulmúlta önmagát, rádiós megnyilvánulásai pedig csak bizonyították, hogy az eredménytelenség őt is frusztrálja.

1. Ferrari
2. Sauber
3. Sebastian Vettel

vettel_silv_pir



Berta Kitti: A Ferrari nem volt képes arra, hogy 2016-ban megörvendeztesse szurkolóit, így sorozatban már 27 nyeretlen versenyt tudnak a hátuk mögött – ezzel számomra ők okozták a legnagyobb csalódást idén, hiszen sokan azt vártuk volna tőlük, hogy ők lesznek azok, akik megszorongatják a Mercedest. A Williams kezdeti lendülete elfogyott szezon közben, és hiába hangoztatták, hogy a Ferrarit szeretnék legyőzni, még a Force India is utolérte őket. A McLaren pedig nem tudott akkora előrelépést mutatni, mint azt az Alonso- és Button-szurkolók várták volna – talán jövőre…

1. Ferrari
2. Williams
3. McLaren

kimi_16barc_cs

Bognár Viktor: A McLarennél értjük, hogy új korszak meg gyenge Honda-motor, de attól még borzasztó, hogy már évek óta dobogóesélyesként sem beszélhetünk róluk. A Renault-nál értjük, hogy újjáalakult csapat meg sebtében kicserélt motor, de attól még egy gyári istállónak nem lenne szabad egyetlen versenyen sem a mezőny végén kullognia. A Saubernél meg értjük, hogy anyagi problémák, de a lelkesítő 2015 utáni, eladáshoz vezető újbóli hanyatlást viszont már nem értjük.

1. McLaren
2. Renault
3. Sauber

button-interlagos-mclaren

Czinege Ádám: Rendkívül szürke teljesítményt nyújtott Palmer a Renault-val, így annak ellenére, hogy Malajziában pontot szerzett, semmi indokát nem látom a szerződéshosszabbításának. A Sauber két egységet gyűjtött be Felipe Nasr révén Brazíliában, s  a tavalyi idényükhöz képest, amikor nem egyszer végeztek az első tízben, az idei szezon igen nagy visszaesés. Ugyanez mondható el a Williamsről, mely csupán egyetlen dobogót ért el, és még a Force India is elé került, így csak a konstruktőri ötödik helyet tudta megszerezni.

1. Jolyon Palmer
2. Sauber
3. Williams

palmer_auto_cs

Dezső Attila: Hiába a nagy szavak, és a szezon eleji reménykeltés, a Scuderia nem tudta felpörgetni a szerencsekereket. Úgy vélem, nem lehet pusztán James Allison szezonközi távozására, és a szokatlan csapatpolitikára fogni az eredménytelenséget, hiszen már az év első futamain látszott, hogy ez az év sem vörös betűkkel fog bekerülni a sportág évkönyvébe. Hibás stratégiai döntések, egy frusztrált világbajnok, félresiklott fejlesztések technikai frontot – a Ferrari számára nem is jöhet korábban a 2017-es szezon. A Willams az idény előtt még abban bízott, hogy ha nem is tud előrelépni, legalább sikerül megtartania a konstruktőri harmadik helyet, ezzel szemben a negyedik helyért vívott harcban is elvérzett a Force India ellenében. Jenson Button szereplése azért volt csalódást keltő, mert annak ellenére, hogy a McLaren megkérdőjelezhetetlenül előrelépett idén, nem láttunk tőle tankönyvbe illő futamokat. Mindez Fernando Alonsóval összevetve szembetűnő, aki amint megérezte a vérszagot, nem késlekedett lecsapni áldozatára – jól példázza mindezt a közöttük lévő 33 pont a végelszámolásnál.

1. Ferrari
2. Williams
3. Jenson Button

halo_ferrari_cs

Fűzi András: Ugyan várható volt a Mercedes uralma, de a Ferraritól azért többet vártam volna az idei év folyamán, úgy gondolom, hogy két olyan pilóta áll a maranellói gárda rendelkezésére, akik képesek ennél jóval többre, persze egy jobb autóval. A második és a harmadik helyre is egy-egy csapatot tettem, a Sauber és a Williams produkciója szintén nagy csalódás.

1. Ferrari
2. Sauber
3. Williams

vettel-ferrari-abu

Gellérfi-Csizmadia Gergő: Az év csalódását keresve először a Ferrari és négyszeres világbajnoka jutott eszembe: Vettel és a csapat is leverte a tavaly felrakott lécet, előbbi ráadásul csupa olyan „erényt” villogtatott, melyekre egyáltalán nem lehet büszke – erről az évéről mindenekelőtt a káromkodás és a panaszkodás juthat eszünkbe. Az első helyre azonban nem csupán teljesítménye, hanem a pályája által rajzolt ív miatt is az a versenyző kívánkozik, aki tavaly csapaton belül még legyőzte az idén sokunk szerint legacélosabb teljesítményt nyújtó Ricciardót, s akitől személy szerint azt vártam, hogy neki fog először szólni egy F1-es eredményhirdetést követően a Россия – священная наша держава

1. Danyiil Kvjat
2. Ferrari
3. Sebastian Vettel

kvjat-abu-tororosso

Gobodics Tamás: Ide nem lehet mást írni, esetleg kibővítve Vettellel – amit a Scuderia megint művelt, arra csak ők képesek. Tökéletesen rossz irányba haladtak mindennel, teljesen rossz dolgokat fejlesztettek, túlértékelték magukat, a többiek meg nevetve állva hagyták őket – plusz Vettel is beleszürkült ebbe, minden volt, csak motivált, nyugodt vezér nem. Más csalódás szerintem nem volt, lehetett számítani a Williams visszaesésére, Hamilton kicsit „lazább” felfogására, vagy arra is, hogy érdemben senki nem fogja megszorítani a Mercedest.

1. Ferrari
2. Ferrari
3. Ferrari

vettel-ferrari-abu-2

Strommer Benjamin: A Force India okozta a meglepetést a konstruktőrök között, az általuk legyőzött Williams pedig épp az ellenpólus volt. A szezon még hasonló szinten kezdődött az előzőkhöz, innentől azonban fokozatosan csúsztak lefelé. Danyiil Kvjat azt példázta, hogyan kerülhet vakvágányra egy ígéretesen induló karrier, visszafokozása utáni teljesítményét nézve az is nehezen érthető, hogyan kaphatott újabb évet a Toro Rossótól. Ami pedig a Ferrarit illeti, elég megemlíteni egy statisztikát: az utolsó 13 versenyen kettő dobogót szereztek.

1. Williams
2. Danyiil Kvjat
3. Ferrari

williams_barcteszt_cs

A végeredmény: A pozitívhoz hasonlóan a negatív meglepetések terén is elég változatos szavazatok születtek, de egy istálló kiemelkedett a mezőnyből: a Ferrari úgy is hatalmas fölénnyel „nyerte meg” ezt a nem túl kitüntető címet, hogy kollégánk tripla szavazatát csak egyszer vettük számításba. A második és a harmadik helyen is csapatok végeztek: a 2014 óta évről évre visszább eső Williams, valamint a reménykeltő 2015-ös szezont követően ismét összeomló Sauber.

1. Ferrari 18 pont
2. Williams 9 pont
3. Sauber 7 pont
4. Danyiil Kvjat 5 pont
5. McLaren 4 pont
6. Jolyon Palmer 3 pont
7. Renault 2 pont
8. Sebastian Vettel 2 pont
9. Jenson Button 1 pont

ferrari-karacsony

Az év pilótája: 1. Daniel Ricciardo, 2. Nico Rosberg, 3. Max Verstappen
Az év csapata: 1. Mercedes, 2. Red Bull, 3. Force India
Az év meglepetése: 1. Haas, 2. Force India, 3. Kimi Raikkönen
Az év csalódása: 1. Ferrari, 2. Williams, 3. Sauber

A sorozat eddigi részeit ide kattintva érheted el!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: