DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Gutierrez az egész világnak odaszólt

Könnyen lehet, hogy a mexikói pilóta második alkalommal marad ülés nélkül F1-es karrierje során - szerinte a nem csak a száguldó cirkuszban elért eredményeit kellene figyelembe venni.

Esteban Gutierrez cseppet sem kutyaütőként érkezett az F1-be 2013-ban, amikor a Saubernél kezdte meg pályafutását a legnagyobbak között. A mexikói a GP3 történetének első bajnoka lett 2010-ben, majd a GP2-be igazolt, ahol 2012-ben három futamgyőzelemmel (közöttük a Hungaroringen aratott diadallal) az egyéni bajnokság harmadik helyét szerezte meg. F1-es karrierje azonban nem a várakozásai alapján alakult, hiszen első évében egyetlen alkalommal szerzett pontot, amikor hetedikként ért célba Japánban, 2014-et pedig üres kézzel zárta. A 2015-ös, Ferrari tartalékpilótájaként eltöltött szezonja alatt sokat tanult, idén azonban nem látszott úgy, hogy az elsajátított tudást a pályán is meg tudja mutatni, hiszen újfent pontnélküli évadot teljesített. Persze többször felhozza mentségére, hogy öt alkalommal is csak egyetlen pozícióval csúszott le a top 10-ről.



Mivel Kevin Magnussen foglalja el helyét jövőre a Haasnál, és vajmi kevés az esély arra, hogy a fennmaradó néhány üres ülés egyikét meg tudja majd szerezni, talán kijelenthető, hogy Esteban Gutierrez nem lesz ott a rajtrácson 2017-ben. A mexikói sajnálja, hogy ilyen helyzetbe került, de próbálta figyelmeztetni az embereket egy fontos tényezőre, amelyen hajlamosak vagyunk elsiklani. „Ez komoly kihívás, hiszen az F1-ben voltak a legnehezebb éveim” – idézte Gutierrezt az F1i.com. „Nagyon sok versenyt nyertem, és többször álltam pódiumra korábban, a világ azonban nagyon rossz memóriával rendelkezik. Csakis arra emlékeznek, amit az F1-ben csináltam az utóbbi néhány szezonban.”

A mexikói úgy érzi, hogy az időmérő edzéseken komoly csatára kényszerítette csapattársát (végül 12-9-re kikapott tőle összesítésben), a jövőre is a Haas kötelékében versenyző Romain Grosjeant, de elismeri, hogy csakis ő változtathatja meg az emberek róla kialakított véleményét. „Még annak ellenére is így gondolom, hogy biztos vagyok benne, a szakértők komoly elemzést végeztek ezen a téren. Ez tény” – utalt Gutierrez idei teljesítményére. „De többször történtek olyan dolgok, melyeket nehéz volt kezelni. Ugyanarra tudnék visszatérni, melyet már korábban említettem, de nem akarok mutogatni senkire, és teljes mértékben magamra vállalom a felelősséget. Mindig is így történt karrierem során, ezért úgy fogom fel, mint tapasztalatot, és próbálok ezáltal is jobbá válni a jövőben.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: