DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Kiderült, miért hagyta el Capito a McLarent?

A wokingi F1-es csapat sokat megélt egykori mérnöke szerint a McLaren nehéz helyzetben van, hozzátéve, hogy az alakulatnál dolgozók már nem ugyanazzal az elhivatottsággal végzik munkájukat.

Noha teljesítmény terén egyre láthatóbb a fejlődés (még Eric Boullier nemrégi nyilatkozata ellenére is) a McLarennél, a hatalmi harcok rányomják bélyegüket a csapatmorálra. Novemberben a többségi tulajdonos Mansour Ojjeh és a bahreini Mumtalakat Holdings eltávolította Ron Dennist a McLaren Csoport vezérigazgatói székéből, akinek helyét nem sokkal később az amerikai Zak Brown vette át. Az F1-es csapat vezérigazgatója, a mindössze szeptemberben munkába állt Jost Capito nemrég szintén otthagyta Wokingot, ahogyan a marketingosztály élén is történt változás. Az 1984 és 2001 között a McLaren koordinátoraként dolgozó Jo Ramirez részben a személycserék miatt vélekedik úgy, hogy egykori alakulata igencsak kényes helyzetben van manapság, ráadásul a csapat néhány tagja is panaszkodik a Wokingban uralkodó légkör miatt.



„Sajnos a McLaren nagyon nehéz helyzetben van, a túl sok politika miatt” – nyilatkozta a mexikói a spanyol COPE-rádiónak. „Jost Capito távozott, pedig az emberek nagy reményeket tanúsítottak irányában. Csak néhány holnapig dolgozott ott, viszont olyan nagy hangsúly volt a politikán, hogy már nem bírta, ezért inkább kilépett. Ekrem Sami még mindig a csapat tagja, de már nem része az igazgatótanácsnak. Nagyon sok olyan dolog van a McLarennél, amelyek miatt az emberek szomorúak. Nemrég Londonban ebédeltem egy barátommal, aki ott dolgozik: azt mondta nekem, hogy bár az emberek ugyanúgy végzik munkájukat, de mégis szomorúak, mert nincs meg a kellő szenvedély a csapaton belül. Persze dolgozniuk kell a megélhetés érdekében, de már nincs meg az az elhivatottság, amely korábban. Nagyon sokan vannak a McLarennél, akik Ron emberei voltak.”

Ramirez szerint a helyzet javulni fog, amikor a csapat teljes erővel 2017-es autójára és annak bemutatójára fog koncentrálni. „Ha lenyugodnak a kedélyek, januárban-február környékén, amikor bemutatják az új autót, jobbá válnak a dolgok. Ez olyasvalami, amit már Fernando (Alonso) is tud. Senki sem tökéletes, Ron sok hibát követett el, és ezért kellett távoznia. Kíváncsi vagyok, hogy az új menedzsment fel tudja-e támasztani ezt a nagyszerű nevet, mert számunkra, akik ott voltak egyszer, szomorú, ami manapság zajlik a csapatnál. Saját magukat kezdik lerombolni” – hangzottak az erős szavak a mexikóitól.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: