DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év meglepetése

Az év pilótája Daniel Ricciardo, az év csapata pedig a Mercedes lett a Formula szavazásán – harmadikként lássuk, kik voltak azok, akik többet tettek le az asztalra, mint vártuk volna!

Hagyományainkhoz híven idén is egy nagy évértékelő sorozattal zárjuk a szezont, melyben egészen december 31-ig minden nap egy cikkben felidézzük a 2016-os idény legjeit a legjobb versenyzőktől a legnagyobb bukásokon és botrányokon át egészen az év poénjaiig. Az év pilótája és csapata után nézzük, kik okozták a legnagyobb meglepetést a Formula szerkesztőségének, ami kétségkívül egy izgalmas kategória, hiszen itt nemcsak az a kérdés, hogy ki nyújtott jó teljesítményt, hanem az is, hogy kitől nem vártuk ezt…

Balogh Tamás: Bár már az előző években is folyamatosan javuló teljesítménnyel rukkoltak elő, arra tényleg nem lehetett számítani, hogy a Force India 2016-ban még egy helyezést előrelépve már a negyedikként zár a konstruktőrök pontversenyében. A viszonylag simán elbukott 2015-ös világbajnoki csata után sokan azt hihették, hogy Nico Rosberg végleg megtört Lewis Hamilton nyomása alatt, a német azonban ehelyett minden eddiginél erősebb szezont futott, kiegyensúlyozottsága pedig vb-címet ért számára. A Haas pedig hosszú idők óta az első olyan újonc istálló az F1-ben, amely már az első versenyeken megmutatta, hogy nem csak a létszám növeléséért vannak jelen a száguldó cirkuszban: az ausztráliai és bahreini pontszerzések egyaránt az év legnagyobb szenzációi közé tartoznak.

1. Force India
2. Nico Rosberg
3. A Haas debütálása

forceindia_barcteszt_cs



Berta Kitti: A Red Bull a 2015-ös szezonhoz képest szinte csodát mutatott be az idei évben, amire nem sokan számítottak azt követően, hogy tavaly még az F1-ből történő kiszállást is rebesgették. Verstappen szerződtetése bátor lépés volt tőlük, azonban a fiatal holland bizonyított, így nem kérdés, hogy top csapatban a helye. A harmadik helyre a Haas csapatát soroltam: habár az erős szezonkezdetet visszaesés követte a pontszerzések tekintetében, mindenképpen dicséretes, hogy újonc csapatként képesek voltak a középmezőnyben versenyezni.

1. Red Bull
2. Max Verstappen
3. Haas

verstappen_silv_cs

Bognár Viktor: Szinte minden Toro Rosso-újoncról azt mondják, hogy kivételes tehetség, de aztán tisztességes teljesítmény után, minden különösebb ok nélkül sokan mégis a Red Bull süllyesztőjében végezték. Carlos Sainznak eleinte Verstappen mellett szinte mission impossible volt tündökölnie, de amint megváltozott a csapaton belüli status quo, igazi zászlóvivővé változott, igazolva, hogy őt már tényleg butaság lenne csak úgy félresöpörni. A Manornak fennállása hetedik évében végre sikerült ledolgoznia a legközelebbi riválishoz képest is mért több másodperces lemaradást, a Haas pedig azzal a jó hírrel szolgált mindenkinek, hogy nem lett belőle újabb Manor.

1. Carlos Sainz
2. Manor
3. Haas

sainz_2016_melb_cs

Czinege Ádám: A Force India történelmi szezont futott, a konstruktőri negyedik helyezésükre nem sokan fogadtak volna az év elején. Ebből a csapatból emelném ki Sergio Perezt, aki két dobogós helyezést szállított csapatának. A Mercedes, a Red Bull és a Ferrari pilótái mögött ő végzett a bajnoki tabella hetedik pozíciójában. A tavalyi szenvedés után talpra állt a négyszeres világbajnok alakulat, jövőre talán már az egyéni és összetett címért is harcolhatnak.

1. Force India
2. Sergio Perez
3. Red Bull

perez_baku__cs

Dezső Attila: A Haas már a szezon első két futamán feliratkozott az év legnagyobb meglepetései közé Romain Grosjean hatodik és ötödik helyeivel, az a tény pedig, hogy újoncként sikerült megelőzniük a Renault-t, a Saubert és a Manort is, mindent elárul elszántságukról. Raikkönen esetében nem beszélhetünk hatalmas meglepetésről, hiszen nem nyert futamot, mindössze négyszer állt dobogón, ráadásul az élcsapatok pilótáinak versenyében az utolsó helyen zárt. Mégis, idén nem maradt el sokkal Sebastian Vetteltől, ami például nem volt elmondható 2015-ös évéről. Nico Rosberg azért szerepel a listámon, mert idén először mutatta meg Lewis Hamiltonnak együtt töltött ideje során, hogy valóban képes jobb teljesítményre csapaton belül. Visszavonulásában talán az is szerepet játszott, hogy sejtette, még egy ilyen esélyt nem fog kapni az élettől.

1. Haas
2. Kimi Raikkönen
3. Nico Rosberg

haas-mexico

Fűzi András: A Red Bull úgy döntött, hogy évközi pilóta cserét hajt végre és a fiatal Verstappent ülteti Danyil Kvjat helyére, akkor mindenkiben felmerült, hogy vajon okos húzás-e ez. Aztán az első Red Bull színeiben töltött versenyén Max minden kétséget szertefoszlatott… A McLaren egyértelműen feljebb lépett tavaly óta, a Haas pedig remekül mutatkozott be.

1. Max Verstappen
2. McLaren
3. Haas-Ferrari

verstappen_barwin_cs

Gellérfi-Csizmadia Gergő: Ez a kategória nálam már áprilisban eldőlt: teljesen újonc csapatként a Haas kétszer egymás után olyan produkcióval rukkolt elő, amire csak elismerően lehetett csettinteni – később aztán beleszürkültek a középmezőnybe, de a debütáló évben ez is nagy eredmény. Ami a Jégembert illeti, a legtöbben valószínűleg arra számítottunk, hogy utolsó szezonját futja az F1-ben, ehhez képest az elmúlt évek legerősebb teljesítményét nyújtotta, s még a Ferrari gyengélkedése sem tudta megtörni, harciassága pedig már a régi Kimit idézte – ez az, ami 2014-ben például nagyon hiányzott. Végül egy meglepő választás a harmadik helyen: őszintén megmondom, semmi jóra nem számítottam az indonéz újonctól, s ehhez képest egy olyan pilótát ismerhettünk meg a személyében, akinek véleményem szerint a jövő évi rajtrácson is helye lehet. A Force India és Max Verstappen azért nem kaptak tőlem szavazatot ebben a kategóriában, mert bár kétségkívül kellemes meglepetést okoztak eredményükkel, alapvetően mind a silverstone-i csapatról, mind a holland pilótáról úgy éreztem, hogy bennük van a bajnoki negyedik hely, illetve a futamgyőzelem és a dobogók sora.

1. Haas
2. Kimi Raikkönen
3. Rio Haryanto

haas_barcelona_cs

Gobodics Tamás: Kimitől én nem vártam már sokat, de idén jó volt látni, hogy összekapta magát – megvolt az időmérős tempója, megvolt a versenytempója, állt dobogón és úgy tűnt, hogy érdekli is a dolog. Szintén pozitív meglepetés Rosberg összeszedettsége, mentális ereje, megbicsaklott rendesen az éve júliusban, de ahogy abból felállt és világbajnok, az hatalmas dolog volt – nem hittem, hogy tőle látok ennyire tudatos, kontrollált szezont. Ide fel kell írni azért Verstappent, a futamgyőzelme, az érettsége mindenképp megér egy top3-at ezen a listán akkor is, ha már tavaly is látszott, hogy mekkora tehetség – nem torpant meg a Red Bullnál, sőt.

1. Kimi Raikkönen
2. Nico Rosberg
3. Max Verstappen

kimi_ferrari_silv_cs

Strommer Benjamin: A Force India szinte minden futamon pontot szerzett, több dobogót gyűjtött, és év végére a Williamst is legyűrte klasszikus kiscsapatként: ennél többet nem is kell hozzátenni. Legalább ennyire váratlan volt a Haas berobbanása a világbajnokságra, igaz, hatodik és ötödik helyük után már nem sokat mutattak. A harmadik helyre sorolt Alonso eredményei továbbra is elmaradnak attól, amit ő szeretne, de a reménytelen 2015-ös év után üdítő volt rendszeres pontszerzőként, gyakran harciasságát villogtatva látni őt.

1. Force India
2. Haas
3. Fernando Alonso

hulk_barcteszt_cs

A végeredmény: Az eddig legváltozatosabb kategóriában öt csapat és hét versenyző kapott szavazatot, az első helyen pedig az az istálló végzett, melyet a kilenc résztvevőből heten is az év legnagyobb meglepetései közé soroltak. A Haasról van szó, mely az első évek nehézségei ellenére is szép bemutatkozást produkált, s különösen figyelemre méltó, hogy még négy futam után is ott voltak a konstruktőri tabella ötödik helyén. Eggyel magasabb szinten a Force India legalább olyan kiugró eredményt ért el, mint ők, de talán épp azért nem a silverstone-i gárda lett az év csapata, mert a konstruktőri negyedik hely már egy ideje „érett” a számukra. A dobogó alsó fokára a sokadvirágzását élő Kimi Raikkönen került, aki két éve a negatív, most viszont a pozitív meglepetések közt került oda az élmezőnybe.

1. Haas 12 pont
2. Force India 9 pont
3. Kimi Raikkönen 7 pont
4. Max Verstappen 6 pont
5. Nico Rosberg 5 pont
6. Red Bull 4 pont
7. Carlos Sainz 3 pont
8–10. Manor, Sergio Perez, McLaren 2–2 pont
11–12. Rio Haryanto, Fernando Alonso 1–1 pont

grosjean_barcteszt_cs

Az év pilótája: 1. Daniel Ricciardo, 2. Nico Rosberg, 3. Max Verstappen
Az év csapata: 1. Mercedes, 2. Red Bull, 3. Force India
Az év meglepetése: 1. Haas, 2. Force India, 3. Kimi Raikkönen

A sorozat eddigi részeit ide kattintva érheted el!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: