DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Nem valószínű, hogy lesz női pilóta az F1-ben

Az FIA 'Nők a Motorsportban' bizottságának elnöke, Michele Mouton úgy véli, hogy amennyi akadállyal meg kell küzdeniük, kicsi az esélye, hogy a nők el tudnak jutni egy igazi F1-es ülésig.

Legutóbb Susie Wolff volt az, aki legközelebb állt az F1-es bemutatkozáshoz, hiszen többször tesztelhette a Williams autóját, de tavaly úgy döntött, hogy felhagy álma üldözésével. A Lotus/Renault fejlesztőpilótájává/kirakatbabájává kinevezett Carmen Jorda még eddig sem jutott el, ezzel pedig be is zárult azok köre, akik valamilyen módon, de legalább ott álltak az F1 kapujában. Mostanság talán Tatiana Calderon az, aki egyre közelebb ül a tűzhöz, hiszen az idei szezont a GP3-ban teljesítette, de ha azt nézzük, hogy két pontszerzéssel mindössze a 21. lett, ráadásul három F3-as európa-bajnoki évében kétszer zárt nulla ponttal, egyszer pedig 29-cel, és végzett 15. helyen, egészen más az ő helyzete is.



Talán a női pilóták siralmas helyzetét látva vélekedik úgy Michele Mouton, a rali vb-n négy futamgyőzelmet arató, jelenleg pedig sportdiplomataként dolgozó egykori versenyző, hogy nincs nagy esélye annak, hogy a nők megvessék a lábukat a száguldó cirkuszban. „Nagyon nehéz a helyzetük” – nyilatkozta Mouton társairól a Motorsport.com-nak. „Jelenleg nem jönnek az eredmények, de a fiúk számára is ugyanilyen nehéz. Ha megnézzük, mennyien kezdenek gokarttal, nagyon kevesen érnek közülük a csúcsra. A nők számára ez még keményebb, mert nagyon kicsi az alapfelhozatal. De egyre többen vannak, akik szeretnének részt venni ebben, ez pedig a legjobb módja a szám növekedésének.”

A francia hölgy arra a kérdésre, hogy Nemzetközi Automobil Szövetségnek tervben van-e, hogy felkarolja a fiatal női versenyzőket, kategorikus választ adott: „Nem. Azért vagyunk itt, hogy promótáljuk és támogassuk őket. Pénz terén segíthetünk nekik, például beszélni a gyártókkal, vagy a média-megjelenésekről tárgyalni, de nem támogathatunk mindenkit anyagilag. A nőknek ugyanolyan lehetőségeket kell kapniuk, mint a férfiaknak, ez pedig épp annyira múlik az anyagiakon, mint a megfelelő ember megtalálásán. Nem könnyű. Rég voltak már nők a Forma-1-ben, de személy szerint soha nem voltam biztos benne, hogy fogunk-e még látni nőket a csúcson a jövőben. Talán a középmezőnyben igen, de a csúcson soha sem.”

Mouton kitért Bernie Ecclestone tavalyi ötletére is, mely egy csak nőknek szóló „Forma-1”-ről szólt. „Szerintem ez nem segítene. Amikor ugyanazokat a lehetőseket kapod meg, mint a srácok, ennek nem lenne értelme. Amikor a volán mögött vagy, ki tudja rólad megmondani, hogy nő vagy-e, vagy férfi, hacsak nem egy rózsaszín sisakot viselsz? Nem látom okát, hogy miért kellene különválasztanunk a férfiakat a nőktől. Végső soron ugyanazon a pályán versenyeztek, és még ha egy csak nőknek szóló sorozatról van is szó, az emberek úgyis összehasonlítanák a köridőket a férfiakéval.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: