DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Miért nem jönnek a Ferrari-sikerek?

A Ferrari sorozatban 27 versenyt teljesített győzelem nélkül, utoljára pedig a 2015-ös Szingapúri Nagydíjon tudtak a dobogó legfelső fokára állni. De vajon mi gátolja a sikereket és mi segíthetne az olaszok teljesítményén?

Pat Symonds, a Williams technikai igazgatója szerint a Formula-1-nek mindig megvoltak a nagyjai Aytron Senna, Michael Schumacher, majd Fernando Alonso személyében. Habár a Ferrari mint csapat szintén történelmi sikerekkel bír, az elmúlt időszakban nem hozzák az eredményeket – a szakember szerint ennek strukturális okai lehetnek.

 symonds



„Senna után Schumacher mindenkinél magasabbra emelte a mércét, különösen a fizikai felkészülést illetően” – nyilatkozta Symonds a régi időkről. „Ő egy különleges profi volt, egy kiemelkedő csapatjátékos és egy barát is. Ismét tíz év ugrás következett, és jött Fernando Alonso. Egy másik jellem, hasonló tulajdonságokkal. Ő már a Renault-nál is meg volt győződve arról, hogy ő a legjobb. És az is volt.”

Symonds elmondta, a Ferrari csapatfelépítési rendszere nem megfelelő, hiszen nincsenek olyan határozott vezetők, akik egyértelmű iránymutatásokat adnának az istállónak. A 63 éves szakember hozzátette, óriási hiba volt az olaszok részéről, hogy elengedték James Allisont, hiszen ő hozzásegíthette volna őket a következő győzelemhez.

„Higgyék el, valami nem működik. A McLaren is bevezetett egy struktúrát az elmúlt években, amely nem piramis alakú. De a Formula-1-ben olyan technikusokra van szükség, akik határozott véleményekkel bírnak. Olyan szakemberekre, akiket be lehet illeszteni a csapatba, de egyéni döntéseket is tudnak hozni azzal kapcsolatban, hogy milyen irányba haladjanak tovább.”

„Hiba volt a technikai igazgatót, James Allisont elengedni. Nem tudom, mi történt, de évekig dolgoztam együtt vele, és minden tiszteletem az övé. Egy csodálatos technikus, és egy olyan ember, aki lelkesíteni tudja a dolgozóit. Úgy gondolom, a Ferrari Allisonnal egy erősebb Ferrari lehetne.”

A kérdésre, ő kapott-e valaha ajánlatot a Ferraritól, Symonds így felelt: „Volt három ajánlatom. Az első 1996-ban, amikor Michael Schumacher Ross Brawnnal a Ferrarihoz ment a Benettontól. Akkor vezető mérnök voltam a Benettonnál, és csaka azt a lehetőséget láttam, hogy technikai igazgató legyek, szóval maradtam. A második ajánlat 2012-ben jött Stefano Domenicalitól, a harmadik pedig 2014-ben. De ezek sem voltak megfelelőek.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: