DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Saját csapatának üzent a Williams technikai igazgatója

Továbbra is tartja magát a spekuláció, hogy a finn pilóta Mercedes-színekbe öltözhet a 2017-es F1-es szezonban, Pat Symonds - bár nem az ő kezében van a döntés - pedig úgy véli, a Williamsnek meg kell tartania Bottast.

A Williams elvben a Valtteri Bottas-Lance Stroll párossal fog rajthoz állni a következő F1-es szezonban – azért csak elvben, mert sajtóhírek szerint továbbra is a finn pilóta a Mercedes első számú kiszemeltje Nico Rosberg helyére. A Kanadai Nagydíjon dobogót szerző finn 2012-ben tesztpilótaként gyűjtögette a kilométereket a csapat autójával, 2013-ban már megejtette debütáló szezonját, azóta pedig stabilan teljesít, és a grove-i alakulat vezérévé vált. Mivel jövőre egy 18 éves újoncot kap maga mellé, a Williams számára kiemelt fontosságú lesz a finn tapasztalata az új autók bemutatkozásakor, ezért az istálló technikai igazgatója úgy vélekedik, alakulatának nem lenne szabad elengednie az ígéretes a versenyzőt.

„Az emberek sokszor alábecsülik a folytonosság szükségességét csapaton belül” – nyilatkozta a szakember a La Gazetta dello Sportnak. „A pilóta az utolsó elem, amely összeköti az adatokat a mérnökökkel. Persze helyettesíteni lehet egyiket a másikkal, de szükséged van egy viszonyítási pontra. Ez jövőre kiemelt fontosságú lesz a szabályváltozások miatt, ráadásul ott lesz Lance Stroll, egy újonc, akinek nincs még F1-es tapasztalata. Bottas megtartása éppen ezért kulcsfontosságú, elvesztése komoly hatással lenne a csapatra.”



A hétvégén felröppent spekulációknak maga Symonds is részese volt, hiszen egyes források 2017-es visszavonulását pedzegetik, helyére pedig a Mercedes sikerembere, Paddy Lowe érkezhet a következő évben. Ezzel párhuzamosan a csillagosok James Allison szolgálataira tehetnek szert, akiről úgy vélekedik brit kollégája, hogy a Ferrari rosszul döntött, amikor hagyta elmenni őt. „Nem tudom, mi zajlott csapaton belül, de sok éven keresztül együtt dolgoztam Jamesszel (két szakaszban a Benettonnál és a Renault-nál – a szerk.), és nagyon tisztelem őt. Intelligens és fantasztikus mérnök, igazi vezető, aki egybegyűjti a csapat tagjait. Úgy vélem, a Ferrari ma erősebb lenne, ha nem ment volna el tőlük.”

Symondsnak az a meglátása, hogy a Ferrarinál uralkodó vezetői struktúra nem fogja meghozni a gyümölcsét. „Én mondom, ez nem fog működni. A McLaren nemrég bevezetett egy, piramisszerű rendszertől eltérő felállást, de az F1-ben mérnökök és más szakemberek is vannak, erős véleménnyel. Vannak olyanok, akik tudják, hogyan kell csapatban dolgozni, de képesek egyéni döntések meghozására is, kijelölve a követendő irányt. Ross Brawn félelmetesen jó volt ebben, ahogyan Rory Bryne is, aki még mindig Maranellóban van. A Ferrari képes erre, csak egy erős vezérre van szükségük.”

A Williams technikai igazgatója elárulta, hogy a Scuderia többször is szerette volna megszerezni őt. „Pontosan három alkalommal: először 1996-ban, amikor Brawn átigazolt a Ferrarihoz. Akkoriban viszont főmérnök voltam a Benettonnál, és közel voltam ahhoz, hogy technikai igazgatóvá váljak, így nem tudtam elmenni. Aztán egyszer 2012-ben is, még Stefano Domenicali idején, végül pedig 2014-ben, amikor már a Williamsnél voltam. De különböző okokból mindannyiszor nemet mondtam.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: