DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Ennyire máshogy kell versenyezni Japánban

Igazi kultúrsokk érte a McLaren pilótáját, Stoffel Vandoorne-t, miközben az idei évet „kényszerpályán”, Japánban töltötte a Super Formula mezőnyében. Azt mondja, ott még az autót is máshogy kell beállítani, mint Európában.

Többször beszámoltunk a szezon során a rendhagyó karrierpályára terelt belga versenyző Japánban zajló futamairól, hiszen egyértelmű volt, hogy a közeljövő F1-es pilótáját figyelhetjük egy az európaiak többsége számára igencsak szokatlan környezetben. Vandoorne két futamgyőzelmet szerzett a kilenc forduló során, és a bajnokság 4. helyezésével a zsebében fordíthatja át végre a figyelmét teljes egészében a McLaren-Honda Formula-1-es csapatára.

Bár idei ténykedése még bahreini F1-es beugrásával együtt is kissé kiesett a figyelem középpontjából, az Autosport mégis besorolta Vandoorne-t a 2016-os versenyszezon 50 legjobb nemzetközi versenyzője közé - éppen az 50. helyre. A belga pilóta ennek apropóján fejtette ki, miért jelentett számára különösen nehéz kihívást - és egyébként remek tapasztalatot is - a Japánban tett kiruccanás.

super-formula-vandoorne



„Senki sem számított arra, hogy nyerjek ott, de jó szezon van mögöttem, amelynek megvoltak a csúcs- és mélypontjai. Két versenyen győztem és egy pole-t is szereztem, de voltak kemény versenyeink is. Örülök, hogy megtanulhattam azt az autót és hogy japánokkal dolgozhattam együtt, amit jövőre a McLarennél is meg kell tennem” - vélekedett.

„Kezdetben nagyon nehéz volt a kommunikáció, mivel csak két emberrel tudtam beszélni: a mérnökömmel és a csapatmenedzserrel. Így pedig nehéz kapcsolatot építeni a csapattagokkal. Itt egész máshogy működik egy istálló és máshogy állítják be az autókat, mint Európában, és ezt érdekes volt megtapasztalni.”

„Nagyon profi bajnokság. Kicsit furcsa volt, hogy én voltam az egyik legfiatalabb versenyző a mezőnyben, és ez a tapasztalathiány is megnehezítette számomra a kezdést. De végül ez engem is csak jobb teljesítményre ösztönzött.”

Vandoorne talán már az F1-es mezőnyben sem fogja olyan fiatalnak érezni magát, mint érezte a Super Formulában. Bár a királykategória 2017-es mezőnye még nem állt össze teljesen, de az már biztos, hogy legalább hét pilóta fiatalabb lesz nála - ő ugyanis mai viszonylatban már meglehetősen későn kapott állandó ülést, és éppen az Ausztrál Nagydíj napján tölti be 25. életévét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: