DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

„Rosberg így vonult vissza? Én három napig sírtam!”

A német pilóta múlt heti döntése nem csak az F1, hanem az egyetemes motorsport világát is sokkolta - többekkel egyetemben a 15 motoros vb-címet szerzett Giacomo Agostinit is.

Ha valaki egy adott kategóriában a világ legsikeresebbjének számít – még akkor is, ha négy helyett két keréken ért fel a világ csúcsára –, akkor illik adni a szavára. A gyorsasági motoros világbajnokság 15-szörös győztese (hét cím a 350, nyolc az 500 köbcentis kategóriában), Giacomo Agostini a La Gazetta dello Sportnak adott hosszabb lélegzetvételű interjút a minap, melyben megemlékezett az egyetemes sport nagyjairól is, de kitért a Forma-1-ből visszavonuló Nico Rosbergre is. Bár az eredmények alátámasztják, sokan képességek terén is őt tartják minden idők egyik legnagyobb motorosának, összevetve napjaink királyával, Valentino Rossival, azonban a 74 éves olasz az első, aki le szeretné zárni ezt a vitát.



„Mindannyian azt szeretnénk, ha a nagy tehetségek egymás ellen versenyeznének, ez azonban lehetetlen. Mindenkinek megvan a maga ideje, a legtöbb szavazáson azonban mégis együtt szerepelek Valentinóval. Ez nem fair, már csak azért sem mert a rajongóim fele már halott” – viccelődött kissé morbid módon a legenda, majd kitért arra is, mitől lesz nagy sportoló valaki pályafutása után. „Mondok valamit, ami nem fog sokaknak tetszeni: ott van Maradona, aki bár nagyszerű játékos volt, kevés olyan dolgot tett később, amely példaértékű lenne a fiatalok számára. Számomra attól nagy bajnok valaki, hogy folyamatosan képes komoly dolgokra. Peléről például soha nem hallottam semmi rosszat, Maradonát pedig csak azért hasonlítják hozzá, mert nagy játékos volt.”

Agostini szerint Rosberg visszavonulása megkérdőjelezhetővé teszi a német sportág iránt tanúsított elszántságát. „Tényleg nem értem. Mindezt azért tette, mert nagy volt a szenvedélye, vagy csak bajnok akart lenni és kész? Mindazonáltal bátorságra is vall, hiszen legalább 20 milliótól (dollár) is elesett. Egyszerűen otthagyta, amiről nagyon sokan csak álmodnak, amikor én visszavonultam, három napig sírtam. Nézzük csak meg Tottit: már 40 éves, de még mindig játszik. Nico úgy tett, mint Stoner, de Casey esete azért más volt” – tette hozzá az olasz, utalva 2007-es MotoGP-bajnokra, aki mindössze 27 évesen, a 2012-es szezon végén fejezte be profi pályafutását.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: