DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Büntetőpontok: Ki volt az év rosszfiúja?

Nem érte el senki az eltiltást érő 12 pontot, de voltak, akik szép számmal gyűjtögették őket: az Orosz Nagydíj torpedója szerezte a legtöbbet, Verstappen azonban meglepően keveset kapott.

A 2014-es szezon óta a versenybírák büntetőpontokkal sújthatják a szabályszegő versenyzőket, melyek általában a futamon letöltendő büntetésekkel járnak együtt. A pontok a pilóta szuperlicenszére kerülnek fel, és 12 hónap után törlődnek. Aki ennél rövidebb idő alatt 12 egységet összegyűjt, azt eltiltják a soron következő nagydíjról.

Eltiltásra még sosem volt példa a rendszer bevezetése óta, de a pontokat idén is szorgalmasan gyűjtögették. Korábban Pastor Maldonado volt a mezőny állandó bajkeverője, idén ketten versengtek a címért: Danyiil Kvjat végül 8, Esteban Gutierrez 7 büntetőpontot halmozott fel. Kvjatról elsősorban az Orosz Nagydíj torpedós produkciója juthat eszünkbe, amiért rögtön hármat kapott (igaz, ennél jóval többet veszített, Red Bullos ülésébe került az eset). Ezek voltak az első büntetőpontjai a szezon során, ami a 12 hónapos szabály értelmében azt jelenti, hogy májusig óvatosnak kell lennie, nehogy elérje az eltiltást érő határt.



Meglepően elöl szerepel két világbajnok, Sebastian Vettel és Nico Rosberg, akik egyaránt 6-6 pontot szereztek. Annak ellenére, hogy Max Verstappen pályán tanúsított viselkedését érte a legtöbb kritika, a stewardok csupán csak egy büntetőpontot írtak licenszére, Lewis Hamilton pedig négy másik társához hasonlóan egy ilyen szankcióban sem részesült.

A kisebb kihágásokért megrovást kapnak a versenyzők, melyekből ha három összegyűl egy szezon alatt, 10 hellyel hátrasorolják a vétkest. 2016-ban ezt a büntetést is elkerülte mindenki, Lewis Hamilton és Carlos Sainz azonban kettő-kettő figyelmeztetést szerzett – a háromszoros bajnok ráadásul már a negyedik versenytől fogva pengeélen táncolt.

 

Büntetőpontok a 2016-os szezon során

8 büntetőpont: Danyiil Kvjat

7 büntetőpont: Esteban Gutierrez

6 büntetőpont: Sebastian Vettel, Nico Rosberg

5 büntetőpont: Carlos Sainz

4 büntetőpont: Felipe Nasr, Kevin Magnussen, Jolyon Palmer, Esteban Ocon, Valtteri Bottas, Pascal Wehrlein

3 büntetőpont: Sergio Perez

2 büntetőpont: Kimi Raikkönen, Marcus Ericsson, Felipe Massa, Nico Hülkenberg

1 büntetőpont: Max Verstappen

0 büntetőpont: Daniel Ricciardo, Romain Grosjean, Fernando Alonso, Jenson Button, Lewis Hamilton

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: