DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Ricciardo elmondta, miért jobb 2016, mint 2014

Bár Daniel Ricciardo karrierje során második alkalommal szerzett bronzérmet, egyetlen győzelme ellenére mégis az idei évét érzi jobbnak annál, mint amikor betört az F1 élmezőnyébe.

Az ausztrál pilótát 2014-re léptették elő Red Bull-versenyzővé, ahol valósággal felmosatta a padlót Sebastian Vettellel, hiszen amíg ő három győzelmének örült, a négyszeres bajnok címvédő egy alkalommal sem tudott beleszólni az első helyek sorsába. Ricciardo idén újfent harmadik helyen zárt, de csak egy győzelmi serleget tudott berakni a Red Bull vitrinjébe, ráadásul szezon közben érkezett csapattársa, Max Verstappen az idény nagy részében ellopta előle a show-t. „Persze 2014-ben is harmadik lettem, és három győzelmet arattam az idei eggyel szemben, de ez a mostani helyezés sokkal jobb érzés számomra” – idézte az Autosport Ricciardót, aki a minap arra panaszkodott, hogy milyen nehéz megküzdenie egy pilótának évi 21 futammal.



„Ez a harmadik hely sokkal meggyőzőbb és jogosabb volt, mint az akkori. Ahogyan 2014-ben, most is úgy éreztem, hogy mindent megtettem a sikerért, csak sokkal magasabb szinten, és sokkal nagyobb erőbedobással. Idén akadtak olyan hétvégék, amikor Max fél másodperccel gyorsabb volt tőlem az időmérők első két szakaszában, a Q3-ban azonban már én voltam előrébb három-négy tizeddel. Sikerült szintet ugranom a szezon során, és többször is előfordult, hogy túl tudtam haladni a saját elvárásaimat is, ami igencsak meglepett.”

Ricciardo a Monacóban megszerzett pole-pozícióját tartja idei szezonja csúcspontjának, köszönhetően az önmagára helyezett nyomásnak. „Idén volt néhány remek kvalifikációnk – először Kína ugrik be –, aztán Barcelona és Monaco is nagyon jól sikerült. Ha választani kellene, utóbbira voksolnék, amely ráadásul élénkebben él bennem, mint a malajziai győzelmem. Mindig lázba jövök, amikor Monacóban versenyzünk. A körülöttem lévőknek halkan megsúgtam, hogy itt valóban esélyem lehet a pole-ra, és hihetetlen érzés volt, amikor a magamra helyezett nyomást követően sikerült megszerezni azt. A Tabac, és az uszodai szekció az év legjobb öt másodperce volt! Ez a következő évre is komoly motivációt jelent.”

Az ausztrál pilóta azonban elmondta, hogy ha nem ünnepelhetett volna győztesként Malajziában, a barcelonai és monacói elveszített sikerek miatt keserű szájízzel zárta volna idei szezonját. „Ha nem nyertem volna, ha például Malajzia meg sem történt volna, úgy tekintettem volna vissza erre a szezonra, hogy többször is nyerhettem volna. De most, hogy ez a tarsolyomban van, csak annyit mondhatok, hogy több is lehetett volna. Szereztem egy pole-t, és visszatértem a dobogó tetejére, ami elképesztő számomra.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: