DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Ferrari: Sztármérnök nélkül is nyerhetünk

Nagynevű technikai főnöke, James Allison nyáron távozott a Scuderiától, így kevés ráhatása volt a csapat 2017-es autójára – az elnök időt ad az új stábnak, melyet ő és Arrivabene is dicsér.

Ahelyett, hogy a Ferrari egy másik nagy igazolással pótolta volna Allisont, házon belül rendezték át a struktúrájukat: az addig erőforrásokért felelős szakember, Mattia Binotto kapta a technikai főnök posztját, ám kevesebb hatalommal, mint amennyi a brit szakember kezében volt. Az alacsonyabb beosztású, de tehetséges munkatársakat igyekeznek előléptetni, hogy így érvényesülhessen kreativitásuk, az aerodinamikai részleget például az addig GT-projekten dolgozó Enrico Cardile vezeti. A Ferrarinál abban bíznak, hogy az új, nem egyetlen vezéregyéniségre épülő berendezkedés meghozza gyümölcsét – ami azt illeti, már az előző év végén is mutatkoztak ígéretes jelek.



„A 2017-es szezon számunkra augusztusban kezdődött el, mikor fontos változás történt a technikai fronton” – idézi az ESPN F1 Maurizio Arrivabene csapatfőnököt. „Az emberek sokat várnak a Ferraritól, győzelmeket és sikert, ezért megtesszük a tőlünk telhetőt, hogy ez valóra váljon. Mióta létrejött az új struktúra, egy olyan nagyszerű mérnökkel az élén, mint Mattia Binotto, pozitív jeleket láttunk, például Japánt és Abu Dhabit. Nem fogok jóslatokba bocsátkozni, de tudom, hogy a srácok kemény munkát végeznek, és mindenkit összetart” – emelte ki Arrivabene a szezonzáró dobogóját és Suzukát, ahol a kvalifikáción teljesítettek erősen.

A Ferrari első embere, az elnöki tisztséget betöltő Sergio Marchionne 2016-ban – mint utólag már tudjuk – túl magasra helyezte a lécet. Ezúttal arról beszélt, időt kell adni az új stábnak: „Új alapokra helyeztük a sportrészleg irányítását, ennek kezdetét képviselik az augusztusi változások. Időt kell adnunk nekik: jelenleg nagyon jó munkát végeznek, és majd meglátjuk, milyen eredménnyel járnak. Én mindenesetre hiszek benne, hogy ez a jó megoldás. Maximálisan bízom Mattia Binottóban, mivel tudom, mire volt képes a Ferrarinál karrierje során, és azt is, milyen munkát végez most a szakemberek irányításával.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: