DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Története legjobb évét zárta a Force India

A szezon utolsó F1-es versenyén sikerült a bravúr, az alacsony költségvetésből gazdálkodó középcsapat negyedik lett a konstruktőrök között. Hülkenberg erős futammal köszönt el tőlük.

Az elmúlt három szezon folyamán rendületlenül lépdelt előre a Force India, még akkor is, ha néhány nehéz pillanat ideig-óráig hátráltatta őket – gondoljunk csak arra, hogy két éve sem volt, mikor a csapat megszűnéséről beszéltek. 2014-ben hatodikként zárták a konstruktőri világbajnokságot, beállítva addigi legjobbjukat, ezt tavaly ötödik, idén pedig negyedik hely követte, amelyet hetedik-nyolcadik pozícióval, idei 12. kettős pontszerzésükkel biztosítottak be Abu Dhabiban.

„Fantasztikus érzés megszerezni a negyedik helyet, félelmetes évünk volt, és fontos a csapat minden egyes tagjáról megemlékezni kemény munkájukért. Az erőfeszítések kifizetődtek, most pedig történetünk legjobb évét ünnepelhetjük meg” – idézi a Force India sajtóközleménye Bob Fernley csapatfőnök-helyettest. „Mindkét versenyzőnk fenséges munkát végzett ma, akárcsak az egész szezon folyamán.”



Közülük Nico Hülkenberg ért célba az előkelőbb helyen, a futam során végig tartotta a hetedik pozíciót, amely felér egy kis győzelemmel, hiszen csak a Mercedes, Ferrari és Red Bull többi csapat számára befoghatatlan hármasa végzett előtte. Ez eredményes búcsú volt Hülkenberg részéről, aki öt közös év után elhagyja a Force Indiát, és a Renault-nál folytatja.

„Az igazat megvallva meglehetősen egyszerű és magányos versenyem volt, főképp a csapattársammal küzdöttem, mert az első hat autót nem lehetett befogni. Érdekes volt az első kanyarban, ahol Maxnak ütköztem, és az autó padlója is megsérült. A dolgaim ez kissé megnehezítette, de szerencsére megvolt a tempóm, hogy tartsam a pozíciót” – értékelte futamát Hülkenberg. „Mindenki gratulációt és elismerést érdemel az idén elvégzett hihetetlen munkáért. Rengeteg boldog emlékkel távozom ettől a csapattól, a Force India mindig is életem része lesz. Nagyon sok mindent tanultam itt, és segítettek, hogy jobb versenyzővé váljak.”

A mögötte beérő Sergio Perez vált a csapat első versenyzőjévé, aki túllépte a 100 pontos határt egy szezonon belül: „Elégedett vagyok a versenyemmel, mivel pont ott végeztem, ahonnan elindultam, habár a végén védekeznem kellett Felipe Massával szemben. Most, hogy a szezonnak vége, irány Mexikó és a pihenés. Hosszú és eseménydús év volt” – mondta a bajnokság hetedik helyezettje.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: