DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Nincs minőségi vezető a Ferrarinál?

Számos kritikát kapott idén a maranellóiak alakulata, amely a szezon eleji ígérgetések után az idény végére már a Red Bulltól is lemaradt. A korábbi F1-es pilóta tudni véli, mi okozza a szenvedésüket.

A Ferrari úgy vágott neki a 2016-os évadnak, hogy a tavalyi biztató eredmények után fel akarják venni a versenyt a Mercedesszel. Ehhez képest idén egyetlen győzelmet sem szereztek, ráadásul év végére a legtöbbször a Red Bull is erősebbnek bizonyult náluk. Az olasz istállót számos kritika érte idén, különösen a csapat vezetését illetően, s most Gerhard Berger is beállt a sorba:

„Csak meg kell nézni a csapat felépítését” – nyilatkozta a hétvégén a SpeedWeeknek az osztrák ex-pilóta. „A Mercedesnél ott van Toto Wolff, Niki Lauda, Paddy Lowe, Andy Cowell és Aldo Costa, míg a Red Bullnál Christian Horner, Helmut Marko, Adrian Newey és Dietrich Mateschitz a háttérben. Csak ez a két istálló rendelkezik ilyen személyiségekkel. Ezzel szemben a Ferrari nincs ilyen szinten ebből a szempontból.”

arrivabene-ferrari-2016-dppi



Berger szerint ugyanakkor még nem biztos, hogy Sebastian Vettel rossz (ágaskodó) lóra tett, amikor átigazolt a Red Bulltól: „Amikor Sebastian átment a Ferrarihoz, talán tudta, hogy fel kell építenie egy csapatot maga köré. Michael Schumacher idején egy kiváló csapat dolgozott körülötte, mint most a Mercedesnél vagy a Red Bullnál. A legkiválóbb embereket kell összegyűjteni, akik nem harcolnak egymással, és Sebastiannak egyelőre ez még nem sikerült.”

 

Maga Vettel – akin többször mintha frusztráltság érződött volna a csapatrádiós botrányai során – úgy véli, biztató változások történtek az utóbbi időben a maranellóiaknál: „Rengeteg dolog változott meg jobb irányba az elmúlt hónapokban. Noha nem én vagyok a csapatvezető, meggyőződésem, hogy a legmagasabb beosztásban lévő emberek, akiket elég élesen kritizálnak, mint például Maurizio Arrivabene csapatfőnök, remekül végzik a munkájukat. De elismerem, hogy ezt a pozitív belső fejlődést nehezen lehet látni kívülről.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: