DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

És most mit nézzek márciusig?

Négy hónapot kell várnunk a következő F1-es szezon kezdetéig, de a decemberi csend után januártól már ismét lesz mire figyelniük a motorsport rajongóinak – össze is szedtük, hogy pontosan mire.

A dolgok jelenlegi állása szerint a 2017-es Formula-1-es szezon első versenyét március 26-án rendezik majd, azaz pontosan négy hónapig kell majd nélkülöznünk a száguldó cirkusz izgalmait. A köztes időszakról pedig sajnos nem állíthatjuk, hogy bővelkedik majd izgalmas motorsportprogramokban, mindenesetre összeszedtük, milyen eseményekre érdemes odafigyelni a várva várt március végi szezonnyitóig.

2017. január 2–14: Dakar Rali

A 38. sivatagi show január második napján indul útnak Paraguay fővárosából, s Bolívia érintésével jut majd el Argentínába 12 szakasz megtétele után – a versenyen ezúttal is szoríthatunk majd magyar résztvevőért.

loeb_dakar_redb



2017. január 2–14: Africa Race

Ahogy azt megszokhattuk az elmúlt években, miközben a Dakar Dél-Amerikában száguld, az Africa Race résztvevői az „eredeti útvonalon”, Marokkó és Mauritánia érintésével jutnak el Dakarba – remélhetőleg minden rajthoz álló magyar egységről elmondhatjuk majd, hogy meglátták a Rózsaszín-tavat.

2017. január 20–22: 85. Monte-Carlo Rali

Az FIA világbajnoki sorozatai közül a WRC indul útjára legkorábban, ahol a Volkswagen ki-, illetve a Toyota beszállása, valamint a Citroen teljes szezonos visszatérése alaposan felforgatta a képet, nem is beszélve a technikai és a sportszabályzat változásairól.

meeke_monte16_cs

2017. január 21–22: Race of Champions

Decemberről januárra tették át az autósport egyik legjelentősebb gálaeseményét, melynek ezúttal Miami ad majd otthont. A résztvevők listája már most roppant impozáns, pedig csak 11 nevet ismerünk róla: Vettel, Montoya, Kristensen, Solberg, Massa, Kanaan, Kurt Busch, Hunter-Reay, Pastrana, Alex Rossi és Scott Speed már biztosan ott lesz az eseményen. Sajnálatos módon a rali legjobbjai az időzítés miatt lemaradnak a ROC-ról, ami azért is furcsa, mert a verseny gyökerei a ralizásba nyúlnak vissza, eredetileg ugyanis Henri Toivonen emlékére alapították a versenyt.

2017. január 28–29: Daytonai 24 órás

A tengerentúli versenyzés legnagyobbjai, európai vendégversenyzők, számos különböző gyártó – ők lesznek az év második legfontosabb egynapos versenye, az 55. daytonai 24 órás főszereplői. A Tequila Patron érkezhet címvédőként a 2017-es versenyre, melynek Ligier-Hondáját Sharp, Brown, van Overbeek és Derani kormányozta be az első helyre a Taylor-família Corvette-prototípusa előtt.

daytona-2016-

2017. február 10–12: 65. Svéd Rali

Miközben az F1-esek még tesztelni sem kezdenek el, a rali-világbajnokság már a második fordulójához érkezik a szezon egyetlen tisztán havas eseményére. Az elmúlt két évben Ogier győzött, nagy kérdés, hogy idén sikerül-e az északiaknak visszavenniük a dobogó legfelső fokát.

2017. február 18: Buenos Aires ePrix

Buenos Aires Berlin mellett azon két város egyike, mely a Formula-E mindhárom eddigi szezonjában szerepet kapott, s az egyetlen, mely ugyanazon a pályán fogadja a mezőnyt. A széria két élcsapata, az e.dams Renault és az ABT Audi még egyetlen győzelmet sem szerzett itt, de az idei formát látva könnyen lehet, hogy ez hamarosan megváltozik...

buenos-aires-eprix-2016

2017. február 26: Daytona 500

Az előző bő egy hétben rendezett Sprint Unlimited és Can-Am Duel után a 2017-es NASCAR Sprint Cup első tényleges versenyét február 26-án tartják Daytonában, s egészen április közepéig minden hétvégén lesz mit néznie a NASCAR csúcskategóriája rajongóinak.

2017. február 27–március 2; március 7–10: Formula-1-es tesztek

Kétszer négy nap: ennyi időt kapnak a csapatok és pilóták arra, hogy a Barcelona közelében található Circuit de Barcelona-Catalunyán megbarátkozzanak az alaposan felforgatott szabályrendszer szerint épített új autókkal, illetve a Pirelli vadonatúj, széles abroncsaival.

barcelona-teszt

2017. március 10–12: 31. Mexikó Rali

A WRC-szezon első murvás versenyén, a 2004 óta egy kivétellel mindig a bajnokság részét képező Mexikó Ralin a Volkswagen egyeduralkodó volt az első négy évben – így az aktív versenyzők közül csak Ogier és Latvala rendelkezik itt győzelemmel.

2017. március 12: Grand Prix of St. Petersburg

Szokás szerint St. Petersburg ad otthont az IndyCar szezonnyitójának, mely egyértelműen a Penske felségterületének számít, hiszen 2006 óta 11-ből 8 alkalommal Roger Penske fiai szerezték meg a győzelmet Floridában. Utoljára 2013-ban tudott más csapat nyerni, akkor James Hinchcliffe nyerte meg az épp abban az évben 100-ról 110 körösre hosszabbított futamot.

st-petersburg-2016

2017. március 18: Sebringi 12 órás

Az egyesített sportautó-bajnokság második versenyére az F1-es szezonnyitó előtti hétvégén kerül sor, s különlegességét az adja, hogy ez a főpróba az amerikai bázisú Le Mans-résztvevők számára a júniusi 24 órás előtt, hiszen ezt követően már csak 100, illetve 160 perces futamokon indulnak majd.

2017. március 24–26: Ausztrál Nagydíj

A hosszú várakozás vége...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: