DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hamilton a pole-ban, Rosberg a nyomában

A szabadedzésekhez hasonlóan a brit szerepelt jobban a két vb-esélyes közül, így ő vághat neki az élről az F1-es Abu Dhabi Nagydíjnak. Ricciardo a harmadik, a Red Bullok ráadásul ismét más taktikán.

Naplementében vette kezdetét az idei Formula-1-es szezon utolsó időmérő edzése Abu Dhabiban. Lewis Hamilton nem lacafacázott: rögtön az első etap során bement 1:40 alá, megfutva a hétvége legjobb idejét. Nico Rosberg bő egy másodpercet kapott világbajnoki ellenfelétől, sőt még a két Ferrari és Max Verstappen is befurakodott közéjük. Remekeltek a Force Indiák is, ám az igazi meglepetést – idén már nem először – Pascal Wehrlein szolgáltatta, aki ismét bejutott a Q2-be a Manorral. Ez végül nem sikerült az egész hétvégén problémákkal küzdő Toro Rossók mellett a két Saubernek, valamint Kevin Magnussennek és Esteban Oconnak.

A második szakaszban Hamilton még tovább faragott a legjobbon, most azonban már ott volt a nyomában, ám ennél is érdekesebb volt, hogy a Red Bullok ismét alternatív taktikát választották: mivel mind Max Verstappen, mind Daniel Ricciardo a szuperlágy gumikon futották meg a továbbjutó idejüket, azon kell majd rajtolniuk holnap – ráadásul a holland ideje kifejezetten biztató volt. A Mercedesekhez egyébként Kimi Raikkönen került a legközelebb, míg a kiesőzónát Valtteri Bottas, a vélhetően utolsó hétvégéjét teljesítő Jenson Button, valamint a két Haas, Jolyon Palmer és Wehrlein alkotta.

hamilton-abudhabi-mercedes-1



A Q3 is hasonló forgatókönyv szerint zajlott, mint az első két fázisa az időmérőnek: Hamilton tovább gyorsult, már kis híján 1:39 alá is bement. Rosberg több kisebb hibának is köszönhetően egyelőre nem tudta tartani vele a lépést, de legalább ismét maga mögött tudta tartani a Ferrarikat és a Red Bullokat. Közülük egyébként Raikkönen volt a legjobb formában: a finn rendre a legjobb részidőt teljesítette az első szektorban.

Az utolsó menet is tartogatott azonban még izgalmakat: Rosberg is kiváló részidőket autózott, Hamiltonnal azonban így sem tudott mit kezdeni, ugyanis a háromszoros világbajnok 1:38.755-nél állította meg a stoppert, ezzel idén 12. alkalommal gyűjtötte be a pole-t. A Mercedesek mögött pedig végül Ricciardo lett a harmadik, megelőzve a Raikkönen, Vettel sorrendben sorakozó Ferrarikat – ezzel a finn lett a jobb a házon belüli időmérős mérleget illetően –, míg a top10 sorrendjét Verstappen, Hülkenberg, Sergio Perez, Fernando Alonso és a visszavonuló Felipe Massa tette teljessé. 

A szezon utolsó versenye, a Formula-1-es Abu Dhabi Nagydíj itthoni idő szerint vasárnap 14 órakor startol.

Az időmérő edzés végeredménye:

abudhabi-kvali-eredmeny

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: