DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Hamilton kezdte jobban a szezonzárót

A bajnokságban hátrányban lévő brit érte el a legjobb köridőt az F1-es Abu Dhabi Nagydíj nyitó edzésén, miközben az összetettbeli éllovas Nico Rosberghez a Red Bullok is viszonylag közel kerültek.

Magyar idő szerint péntek délelőtt 10 órakor, még bőven nappali fénynél vette kezdetét a Formula-1-es idényzáró Abu Dhabi Nagydíj első, másfél órás szabadedzése. Két csapat is úgy döntött, lehetőséget ad harmadik versenyzőjének a körözésre: a Force Indiánál Alfonso Celis Jr. ülhetett be Nico Hülkenberg autójába, míg a Manornál Jordan King vezetett Esteban Ocon helyén – King egyébként nem sokkal korábban még a GP2-esek edzésén volt érdekelt.

A Mercedesekre már rögtön a tréning elején felkerültek az ultralágy gumik, így előbb az összetettet vezető Nico Rosberg, majd pedig az őt 12 pontos távolságból üldöző Lewis Hamilton ugrott az eredménylista élére. Danyiil Kvjat mindeközben egy bal hátsó defekttel és az emiatt leállított autójával hívta fel magára a figyelmet, míg a 6-os kanyarban többen is a megforgás sorsára jutott: előbb King, majd a visszavonuló Felipe Massa és az éllovas Hamilton is hasonlóképp járt. A McLaren új igazgatója, Zak Brown is feltűnt a közvetítésben: a wokingiak nemrég kinevezett főnökét még Bernie Ecclestone is meglátogatta a garázsban.

hamilton-abudhabi-fp1-mercedes



Szinte már menetrendszerű, de ezen a gyakorláson is folytatódott Romain Grosjean kálváriája a fékekkel: a francia az 1-es kanyarban csúszott ki a Haasszal, s miután visszatért a bokszba, idejekorán véget is ért számára a körözés. Eközben a Mercedesek szuperlágy gumikra váltottak, és Hamilton tudott is faragni korábbi, még ultralágyon elért legjobbján.

Végül a háromszoros vb-első 1:42.869-es idejére senki sem jelentett már veszélyt, így a brit 374 ezreddel utasította maga mögé Rosberget. A német nem lehet teljesen nyugodt, mert bár belehibázott az egyik gyorskörébe, így abban maradhatott még pár század, a Red Bull párosa, Max Verstappen és Daniel Ricciardo nagyon közel kerültek hozzá. Az energiaitalosok egyébként egyértelműen erősebbek, mint a Ferrarik: Sebastian Vettel lemaradása egy másodperc fölötti volt Hamiltonhoz képest, Kimi Raikkönen elé pedig még Sergio Perez Force Indiája is befért. A top10-et Carlos Sainz, Massa és némi meglepetésre a sauberes Marcus Ericsson tette teljessé – folytatás helyi idő szerint napnyugtakor a második szabadedzéssel.

Az Abu Dhabi Nagydíj első szabadedzéséről készült élő szöveges tudósításunkat ide kattintva lehet visszaolvasni.

Az 1. szabadedzés végeredménye:

abudhabi-fp1-eredmeny

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: