DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

A Renault több lehetőséget adna orosz neveltjének

Jelen állás szerint Szergej Szirotkin a legalkalmasabb arra, hogy a következő orosz F1-es pilóta lehessen - a Renault tesztpilótájára a csapatfőnök szerint komolyabb program vár a közeljövőben mint az idei szezonban.

Hungaroringi és hockenheimi győzelmeinek köszönhetően Szergej Szirotkin egy ideig még a GP2 bajnoki címének gondolatával is eljátszhatott, de az utóbbi hónapok kiegyensúlyozatlan teljesítménye miatt már csak a harmadik pozíció megszerzésére van esélye a szezonzáró Abu Dhabi-hétvégén. GP2-es teendői mellett az orosz pilóta idén rendszeres vendég volt a Renault F1-es csapatának garázsában is, mi több, az Orosz Nagydíj pénteki első szabadedzésén vezethette is az RS16-ost, ahogyan később a silverstone-i teszten és legutóbb, Interlagosban is.

Mivel Nico Hülkenberg és Jolyon Palmer révén a Renault szerződéses pilótákkal rendelkezik 2017-re, vajmi kevés az esély arra, hogy Szirotkin ezeknél a lehetőségeknél többet kapjon, a gárda csapatfőnöke, Frederic Vasseur azonban szeretné, ha tesztpilótájuk több alkalommal is kezei közé vehetne az enstone-iak autóját. „Nagyon jó munkát végzett Szocsiban, elszánt és elkötelezett volt a csapat iránt, Interlagosban úgy szintén” - nyilatkozta a francia a Motorsport.com-nak. „Remek kapcsolatot épített ki a gárdával és a mérnökökkel, mely nagyban köszönhető annak, hogy sok időt tölt velünk.”



„Szeretném a Szergejjel való kapcsolatunkat előrébb mozdítani, hiszen nagyon örülök kiegyensúlyozottságának. Minden egyes alkalommal, amikor beszáll az autóba, egyre elkötelezettebbé válik, tempója pedig egyre erősebb lesz.” Amikor arról kérdezték Vasseurt, hogy ez akár hosszú távú jövőt is jelenthet-e a Renault-nál, így válaszolt: „Ha megnézzük, hogy mire volt képes elmúlt pénteken, vagy Szocsiban, megbízok benne. Most azt kell megoldanunk, hogy több lehetőséget adjunk neki az autóban, hogy megmutassa, 100%-ban egyenletes teljesítményt nyújt-e. Az biztos, hogy a potenciál megvan benne. Mindehhez további szabadedzésekre és tesztnapokra van szükség. Jövőre nehéz szezon vár ránk egy teljesen új autóval, és az új abroncsokkal. Nem csak két, hanem három pilótára is szükségünk van, meglátjuk, mi fog majd történni.”

A francia csapatfőnök Szirotkin GP2-es szezonjára is kitért. „Kicsit furcsa éve volt” - mondta Vasseur, aki korábban éppen az orosz jelenlegi csapatát, az ART Grand Prix-t irányította. „Időmérők teljesítményében a második legjobb teljesítményt nyújtotta, de túl sok probléma hátráltatta. Ezek közül néhány az ő hibája volt, a többi pedig mechanikai eredetű. Összességében azt lehet mondani, hogy bár felemás éven van túl, megmutatta, hogy képes az élen harcolni és versenyeket nyerni. A cél most az, hogy a GP2-ben maradjon és harcoljon a bajnoki címért, valamint hogy több tapasztalatot szerezzen F1-es autóval” - tette hozzá Vasseur.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: