DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Prost is a szabályok tisztázását kéri

Max Verstappenhez hasonlóan a McLaren és a Williams egykori F1-es világbajnoka sincs megelégedve a Mexikói Nagydíj alatt és után hozott versenybírói döntésekkel.



Nemrég Max Verstappen fejezte ki csalódottságát amiatt, hogy a szabályok, és azok következetlen értelmezése csak összezavarja a versenyzőket és a nézőket is. A holland úgy vélekedett, hogy ha Lewis Hamiltont nem büntették meg az egyes kanyar rajtnál történt átvágás után, akkor vele szemben sem kellett volna retorziót alkalmazni. A futamgyőzelmek tekintetében a Hamilton által éppen Mexikóban beért Alain Prost szintén nem örült neki, hogy a versenybírók nem egyenlően kezelik a pilóták hasonló megmozdulásait.

„Egy pilótát sem akarok megítélni, de fontos meghatározni, hogy van-e szabály, vagy nincs” - idézte a négyszeres világbajnokot a grandprix247.com. „A rajtnál Lewis hibázott, melyet követően előnybe került, de aztán bejött a safety car, így az előnye semmissé vált. Fontos lenne megkérdezni az FIA-t, vagy Charlie Whitingot, hogy mi történt volna Hamiltonnal, ha nem jön be a biztonsági autó. Másfelől, bárki, aki a pole-pozícióból rajtol, és nem akarja elveszíteni a vezetést a rajtnál, elég, ha csak átvágja a kanyart. Ez komoly probléma” - értekezett a pályafutása során 51 futamgyőzelmet gyűjtő francia.

Verstappen büntetését követően a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner, és a holland csapattársa, Daniel Ricciardo is felhívta a figyelmet a bukóterek által jelentett hátrány fontosságára: mindketten úgy vélik, hogy a kavicságyak megfelelő visszatartó tényezőt jelentenének kanyarlevágás esetén, s míg az ausztrál támogatja Bernie Ecclestone „falat a kanyarokba”-ötletét, Horner kevésbé radikális módszerrel szeretné eltántorítani a pilótákat a pályaelhagyástól.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: