DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Kisfiúk az F1-ben: a top10 legfiatalabb újonc

Lance Stroll jövőre minden idők második legifjabb F1-es versenyzője lehet, ha elrajtol az Ausztrál Nagydíjon – de vajon ki tartja a rekordot és hány jelenlegi pilóta fér fel a top10-es listára?

Néhány napja a Williams bejelentette, hogy Lance Stroll lesz 2017-ben Valtteri Bottas csapattársa (a nyitóképen ő szerepel), ezzel pedig biztossá vált, hogy ismét lesz 18 éves pilóta a Formula-1-es mezőnyben. Ha a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj időpontja nem változik, akkor az ifjú kanadai lesz az F1 történetének második legfiatalabb versenyzője a maga 18 évével és 148 napjával. A crash.net szakoldal összegyűjtötte, kik voltak 1950 óta a legifjabb versenyzői: a tízes listára 20 év feletti már be sem tudott kerülni, s öt közülük jelenleg is aktív pilóta.

top10-verstappen-dppi



1. Max Verstappen: 17 év, 166 nap – 2015, Ausztrál Nagydíj (kiesés)

A holland rekordja alighanem az örökké valóságnak szól, hiszen éppen az ő bemutatkozása után vezette be a korhatárt az FIA. Pedig Verstappen azóta alaposan rácáfolt a kritikusaira: bár újabban gyakran kihúzza a gyufát merész manővereivel és szemtelen viselkedésével, bámulatos előzéseit és barcelonai győzelmét elnézve a tehetségéhez kétség sem férhet.

2. Jaime Alguersuari: 19 év, 125 nap – 2009, Magyar Nagydíj (15. hely)

Egy újabb Red Bull-növendék, aki a maga idejében csúcstartónak számított. A Hungaroringen Sebastien Bourdais helyén mutatkozott be a Toro Rossónál, ám néhány biztató eredményen kívül nem igazán tudta letenni a névjegyét az F1-ben, így pár év után elhagyta a száguldó cirkuszt, tavaly pedig végleg szögre is akasztotta a bukósisakját.

3. Mike Thackwell: 19 év, 182 nap – 1980, Kanadai Nagydíj (kiesés)

Még kisebb szám állhatna a neve mellett, a Holland Nagydíjra azonban nem sikerült kvalifikálnia magát. Kanadában azonban már elrajtolhatott, ám túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy nem hagyott túl nagy nyomot a Formula-1-ben: öt versenyen indult el, de egyiken sem látta meg a kockás zászlót.

top10-rodriguez

4. Ricardo Rodriguez: 19 év, 208 nap – 1961, Olasz Nagydíj (kiesés)

A Rodriguez-testvérek tehetségesebbnek tartott tagja, aki sokak szerint meg sem állt volna a világbajnoki címig, ha 1962-ben életét nem veszti hazája bajnokságon kívüli nagydíján. Pedig már rögtön az első versenyén villantott: második helyre kvalifikált Monzában, s a vezetésért küzdött, amikor műszaki hiba miatt kénytelen volt kiállni.

5. Fernando Alonso: 19 év, 218 nap – 2001, Ausztrál Nagydíj (12. hely)

A fiatal spanyol nagy reménységként érkezett meg a Formula-1-be, s a Minardival rögtön egy előkelőnek számító 12. helyezést szerzett. Később aztán a Renault színeiben kétszer is világbajnok lett, s bár második vb-győzelme óta már tíz év telt el, s hosszú ideje a középmezőnyben szenved a McLaren-Hondával, ma is az egyik legjobb pilótának tartják.

6. Esteban Tuero: 19 év, 320 nap – 1998, Ausztrál Nagydíj (kiesés)

Egy újabb pilóta, aki a Minardi színeiben debütált, ám ő három évvel későbbi utódjával ellentétben jóval kevésbé lett sikeres – sőt, a fiatal argentin alig egy évvel a bemutatkozása után, mindössze 20 évesen vissza is vonult a Formula-1-es versenyzéstől.

top10-amon

7. Chris Amon: 19 év, 324 nap – 1963, Belga Nagydíj (kiesés)

Nem sokkal 20 éves kora előtt mutatkozhatott be a száguldó cirkuszban, ahol hiába töltött el 13 szezont, győznie egyszer sem sikerült – sokan őt tartják a legjobb pilótának, aki soha nem nyert futamot. Többek között megfordult a Ferrarinál és a Marchnál, és tizenegy dobogós helyezésével így is viszonylag eredményesnek mondhatja pályafutását.

8. Danyiil Kvjat: 19 év, 324 nap – 2014, Ausztrál Nagydíj (9. hely)

Az orosz napra pontosan ugyanannyi idősen mutatkozott be, mint Amon, vele ellentétben azonban rögtön pontot szerzett a Toro Rossóval. Eddigi karrierje hullámvasútra emlékeztet: tavaly előléptették a Red Bullhoz, idén azonban szezon eleji hibáinak köszönhetően ismét száműzték a második számú alakulatukhoz, ahol egyelőre csak részben tudta visszanyerni korábbi formáját.

top10-ocon

9. Esteban Ocon: 19 év, 345 nap – 2016, Belga Nagydíj (16. hely)

Szezon közben, Rio Haryanto helyére érkezett a Manorhoz, ahol egyáltalán nem vall szégyent a hozzá hasonlóan rendkívül tehetségesnek tartott, ám több versenyt futó Pascal Wehrlein oldalán. Ha tovább folytatja ezt a teljesítményt, jövőre akár komolyabb csapathoz is kerülhet.

10. Sebastian Vettel: 19 év, 349 nap – 2007, USA Nagydíj (8. hely)

A későbbi négyszeres világbajnok a Kanadában óriási balesetet szenvedő Robert Kubicát pótolta Indianapolisban, s úgy tudott a legfiatalabb pontszerzővé avanzsálni, hogy akkor még csak az első nyolc helyért járt világbajnoki egység – igaz, Verstappen azóta ezt a rekordot már átvette tőle, kérdés, a német legalább a legfiatalabb F1-es vb-győztes csúcsát megtarthatja-e.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: