DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Villeneuve-öt vagy Hülkenberget fogja követni Stroll a Williamsnél?

Fennállása első tizennyolc évében inkább kipróbált pilóták versenyeztek a Williamsnél, az utóbbi húsz évben viszont kilencen is itt kezdték meg F1-es karrierjüket - volt, aki világbajnoki címig, más győzelmekig, de volt olyan is, aki még egy árva dobogóig sem jutott el - vajon mi lesz Lance Stroll sorsa a grove-iaknál?

Noha máig a harmadik legtöbb F1-es győzelmet magáénak tudó istállóról van szó, a Williams a 2000-es évek elejéig számított igazán patinás alakulatnak, hiszen akkor még a győzelmekért harcoltak, és javában tartott a kilencvenes évek világbajnoki lendülete. Az évtized felétől azonban valami eltört, s hiába Pastor Maldonado 2012-es, barcelonai győzelme, és a 2014-es „nagy ugrás”, a jelenlegi helyzet továbbra is azt mutatja, hogy a csapat nem tudja beverekedni magát az élmezőnybe.

Az évek során számtalan pilóta kezdhette meg a Williamsnél F1-es pályafutását: Jacques Villeneuve-ből a grove-iak csináltak bajnokot, Jenson Button máshol tudott felülni az F1 trónjára, Nico Rosberg pedig szintén a williamses kezdetek után harcol most a világbajnoki címért. Mások, mint például Juan-Pablo Montoya, vagy Pastor Maldonado nyerni is tudott, a többiek számára azonban felemásnak bizonyult a grove-i kaland. Listánkban összegyűjtöttük, hogy ki mire ment a Williamsnél töltött éve/évei során.

David Coulthard

A skót pilóta egy vb-címért harcoló csapattárs (Damon Hill) mellett, egy elhunyt legenda (Ayrton Senna) helyén kapott először lehetőséget az F1-ben. 1994-ben egy fél, 1995-ben egy teljes szezont húzott le a csapatnál, 1996-ra azonban helyet kellett csinálni Jacques Villeneuve-nek, így a mélyponton lévő McLarenhez távozott, amely pont akkor tört a csúcsra, amikor a Williams leszállóágba került.

Teljesített futamok: 25
Pontszerzés: 5
Dobogós helyezés: 8
Győzelem: 1
Legjobb bajnoki eredmény: 3. (1995)



Jacques Villeneuve

A friss CART- és Indy 500-győztes kanadai a Williams egyik legdominánsabb évében előtt kapott lehetőséget Grove-ban. ’96-ban egy hajszálon múlt a vb-cím, egy évvel később viszont, Michael Schumacherrel történt ütközése után összejött a győzelem. 1998-ban, a Renault kiszállásával meggyengült a csapat, Villeneuve pedig a nagy lehetőségekkel és komoly fizetéssel kecsegtető BAR-t választotta. Érdekes, hogy szereplése óta nem volt kanadai pilóta az F1-ben, utódja, Stroll is a Williams színeiben mutatkozhat be 2017-ben.

Teljesített futamok: 49
Pontszerzés: 10
Dobogós helyezés: 10
Győzelmek: 11
Világbajnoki cím: 1

Jenson Button

Egy nagy ígéret, aki hamar szupersztárrá vált a csapatnál. Második futamán minden idők legfiatalabb pontszerzője lett, szezon végén azonban Montoya érkezése miatt a Benettonhoz távozott. 2005-ben, az emlékezetes „Buttongate” során vissza akart térni egykori istállójához, majd mielőtt visszavonult volna, 2016-ban is fennállt a lehetősége, hogy a brit a Williamsnél folytatja 2017-ben.

Teljesített futamok: 17
Pontszerzés: 6
Legjobb bajnoki eredmény: 8. (2000)

Juan-Pablo Montoya

Minden idők egyik legjobban várt újonca volt 2001-ben a kolumbiai, az egymás utáni években megszerzett F3000-es, CART, valamint Indy 500-as bajnoki címeivel. Már első évében borsot tört Michael Schumacher és a többi régi motoros orra alá, három pole-t szerzett és megnyerte az Olasz Nagydíjat, egy évvel később pedig hétszer indulhatott az első helyről, de egy alkalommal sem állhatott a dobogó tetejére. A 2003-as szezonban végre olyan szoros volt a mezőny, hogy esélye nyílt a bajnoki címre, de a csapnivaló kezdés és szezonzárás miatt nem sikerült, ráadásul már a jövőbe tekintgetett, ugyanis a McLaren bejelentette, mint egyik 2005-ös pilótáját. 2004-ben, a Schumacher-éra utolsó évében labdába sem tudott rúgni, de búcsúzásként azért megnyerte a Williamsnek a Brazil Nagydíjat.

Teljesített futamok: 68
Pontszerzés: 19
Dobogós helyezés: 19
Győzelmek: 4
Legjobb bajnoki eredmény: 3. (2x, 2002 és 2003)

Nico Rosberg

A ’82-es bajnok fiacskája hamar megmutatta, hogy nem csak a neve miatt van került a Forma-1-be. Már első versenyén, a 2006-os Bahreini Nagydíjon két pontot, plusz leggyorsabb kört szerzett, mégis két évet kellett várnia első dobogós helyezésére. Szerencsétlenségére pont odaigazolásakor került leszállóágba a Williams, s bár a pályán ritkán jöttek az eredmények, elvitathatatlan tehetsége első számú esélyessé tették a Mercedes egyik 2010-es ülésére.

Teljesített futamok: 70
Pontszerzés: 35
Dobogós helyezés: 2
Legjobb bajnoki eredmény: 7. (2009)

Kazuki Nakajima

A japán pilóta nem titkoltan a Williams toyotás kapcsolata miatt kapott lehetőséget az F1-ben, és a sportágban töltött két éve alatt semmi olyat nem mutatott, amely meggyőzte volna a grove-iakat, vagy bármely más F1-es csapatot az alkalmazásáról. Miután a Toyota kivonult az F1-ből, Kazukinak is mennie kellett.

Teljesített futamok: 36
Pontszerzés: 5
Legjobb bajnoki eredmény: 15. (2008)

Nico Hülkenberg

A némettől mindenki sokat várt, azonban az interlagosi pole-ja mellett nem sok mindenre emlékezhetünk első szezonjáról. Az azonban a sportág szégyene, hogy az egyik legtöbbre tartott fiatal ígéret nem talált magának versenyzői állást 2011-re, így jobb híján tesztpilótának szerződött a Force Indiához.

Teljesített futamok: 19
Pontszerzés: 7
Legjobb bajnoki eredmény: 14. (2010)

Pastor Maldonado

Hülkenbergnek éppen a komoly anyagi támogatással érkező venezuelai miatt kellett távoznia - ő már a harmadik regnáló GP2-es bajnok volt, aki a Williamsnél ejthette meg debütálását. 2011-ben felejthető szezont produkált, és néhány erős időmérős eredménytől eltekintve talán így lett volna 2012-ben is, ha nincs a Spanyol Nagydíj. De volt, és megtörtént az elképzelhetetlen: Maldonado Hamilton büntetése után pole-pozíciót szerzett, majd hibátlanul tartotta maga mögött Fernando Alonsót a futamon, és nyolc év után ismét győzelmet szerzett a Williamsnek. A gárda egy évre rá ismét katasztrofális teljesítményt nyújtott, Maldonado pedig inkább az akkor jobb formában lévő Lotushoz távozott.

Teljesített futamok: 58
Pontszerzés: 6
Győzelem: 1
Legjobb bajnoki eredmény: 15. (2012)

Valtteri Bottas

A 2011-es GP3-as bajnoknak kitűnő tanulószezonja volt 2012-ben, hiszen a helyszínek nagy részén tesztpilótaként teljesített szolgálatot. 2013-ben, szinte majdnem lemásolva Hülkenberg interlagosi teljesítményét, harmadik helyet szerzett a Kanadai Nagydíj időmérőjén, első pontjára mégis Austinig kellett várnia. A Mercedes és Felipe Massa 2014-es érkezésével Bottas is felpörgette teljesítményét: hat dobogós helyezésével negyedik helyig röpítette magát. Bár a Williams azóta nem lett jobb, mindenki meg van győződve róla, hogy a finnt bajnoki anyagból gyúrták - jövőre kiderül, hogy a csapat fel tud-e nőni hozzá.

Teljesített futamok: 75
Pontszerzés: 37
Dobogós helyezés: 9
Legjobb bajnoki eredmény: 4. (2014)

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: