DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Vettel négy ezreddel Hamilton előtt

Váratlanul erősnek tűnik a Ferrari Mexikóban: Vettel a Mercedes párosát megelőzve végzett az élen a második F1-es edzésen, míg Raikkönen negyedik lett. A Red Bullok ellenben egyelőre nem remekelnek.

Itthoni idő szerint péntek este 21 órakor a második szabadedzéssel folytatódott a Formula-1-es Mexikói Nagydíj programja. A hőmérséklet valamelyest emelkedett a délelőtti gyakorláshoz képest, ám még így is meglehetősen hűvös volt az idő az Autodromo Hermanos Rodriguez pályán. Nem véletlen, hogy a pilóták folyamatosan a tapadás hiányára panaszkodtak, s látható volt, hogy két körre volt szükségük ahhoz, hogy kellő mértékben felmelegítsék az abroncsokat – még a tréning középső szakaszában előkerülő szuperlágy keverékek esetén is. Nem egy versenyző hibázott is: a helyi hős Sergio Perez meg is forgatta a Force Indiát, míg Lewis Hamilton alaposan elfékezett egy szett abroncsot.

Egy ideig egyébként a címvédő állt az eredménylista élén, ám mivel a Ferrarik tették fel elsőként a szuperlágy gumikat, Sebastian Vettel átvette a vezetést, nyomában Kimi Raikkönennel. Ami ennél sokkal érdekesebb volt, hogy a Mercedesek azt követően sem tudták visszaelőzni a németet, hogy ők is felrakták a leglágyabb keveréket: Hamilton előbb 13, majd mindössze négy ezreddel maradt el a négyszeres világbajnoktól, míg Nico Rosberg további négy tizedet kapott saját csapattársától.

Miután a csapatok szokás szerint főképp a hosszabb etapokra és a versenytempójukra koncentráltak a gyakorlás második felében, az állás már nem is változott a legelején, így Vettel, Hamilton, Rosberg, Raikkönen sorrendben zárt az első négyes. Az elmúlt időszak során a Mercedes elsődleges kihívóinak tűnő Red Bullok egyelőre nem voltak túl meggyőzőek, legalábbis ami az egykörös formájukat illeti: Daniel Ricciardo az ötödik, Max Verstappen pedig a hetedik helyen végzett, Nico Hülkenberg ráadásul úgy ékelődött be közéjük, hogy az ő Force Indiájára fel sem kerültek a szuperlágy gumik (ahogy egyébként a 15. helyet elérő Sergio Perezére sem). A top10-be Valtteri Bottas (Williams), Carlos Sainz (Toro Rosso) és Fernando Alonso (McLaren) fért még be, megelőzve a tréning legvégén technikai probléma miatt félreálló Danyiil Kvjatot, míg a legfrusztrálóbb edzést kétségkívül a Haas teljesítette: Grosjean műszaki hiba miatt sokáig csak a bokszban állt, míg Gutierrez utolsóként zárt. Folytatás szombaton 17 órakor a harmadik szabadedzéssel.

Ha kíváncsi vagy, hogyan zajlott percről percre a második szabadedzés Mexikóban, kattints ide a másfél órás tréningről készült élő szöveges tudósításunkért!

A 2. szabadedzés végeredménye:



f1-mexiko-fp2-eredmeny

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: