DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hamiltonon vagy Rosbergen nagyobb a nyomás?

Az egyiknek hibátlan teljesítményt kell nyújtania, a másik nem hibázhat nagyot: a főszereplők mellett két másik F1-es világbajnok is azt fejtegette, melyikük dolga kevésbé irigyelendő.

Legfeljebb három versenyre vagyunk attól, hogy eldőljön a 2016-os világbajnoki cím sorsa. Nico Rosberg előnye továbbra is 26 pont Lewis Hamiltonhoz képest, de elég egy kiesés a némettől, és máris ugyanott tart a Mercedes két pilótája, mint a szezon legelső versenyén. Az Autosport lap a két résztvevő, valamint két másik világbajnok véleményét gyűjtötte össze arról, Hamilton vagy Rosberg helyzete nehezebb.

„Nyilvánvaló, hogy a taktikáját ebben az évben fejlesztette ki, és segít neki abban, hogy az előtte levő munkára fókuszáljon. Mindenki máshogy kezeli a nyomást, természetesen itt is erről van szó, ő pedig így oldja meg” – beszélt Hamilton a csapattárs módszeréről, mely alapján Rosberg mindig csak az előtte álló futamra összpontosít.

„Talán én kicsit fesztelenebb lehetek, mert már elfogadtam, egyes dolgok kívül esnek az irányításomon. Amit én irányítani tudok, az az autó, ebbe fektetem minden energiám, és remélhetőleg ez meghozza az eredményeit” – mondta a háromszoros bajnok, aki egy másik megszólalásában kifejtette, nem Rosberg lett jobb versenyző idén, hanem őt érte túl sok műszaki hiba.



Nico Rosberg stratégiája most, ennyire közel a bajnoki címhez sem változott – ugyanazt mondta el, mint az összes többi verseny előtt: „Azzal a módszerrel hozom ki a lehető legjobb teljesítményt, hogy a befolyásom alatt álló dolgokra fókuszálok. Ez pedig itt, Mexikóban az, hogy megnyerjem a versenyt.”

„Ha Nico autója nem hibásodik meg, és körbemegy a második helyen, akkor megnyerte a bajnokságot” – mutatott rá Jenson Button, aki szerint ebben a helyzetben egyedül Rosberg veszíthet. „Lewis élete három legjobb versenyét futhatja, akár 10 körrel is nyerhet, de ez nem fog számítani, ha Nico mögötte a második. Bizonyos szempontból sajnálatos, mert Lewisnak sok problémája volt. Az ellenfeléhez képest 28 pontot veszített Malajziában, ami rengeteg. Vezetné a bajnokságot, ha megnyerte volna azt a futamot.”

Ha valaki, Kimi Raikkönen tudja, milyen vesztes helyzetből győzni: így szerezte egyetlen világbajnoki címét 2007-ben. A finn lemaradása akkor még két versennyel az év vége előtt is 17 pont volt – ez a jelenlegi számítás szerint körülbelül 42-nek felel meg. „Semmit nem veszíthettem abban az évben azokon a futamokon. Egyrészt talán könnyű úgy versenyezni, mert több esélyt fogsz megragadni, és bizonyos szituációkban sincs mit elbuknod” – magyarázta a Ferrari pilótája.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: