DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A pilóták reagáltak Ecclestone falas ötletére

A meredek terv lényege, hogy falakat kellene a kanyarokba építeni. A versenyzők szerint az F1 jobbá tételét pont nem itt kéne elkezdeni, habár van benne valami, hogy a pályák nem az igaziak nehézség szempontjából.

A pénteken 86 éves Bernie Ecclestone hajmeresztő nyilatkozatot adott a Mexikói Nagydíjon: érdemes elolvasni az egészet, most azonban az az elképzelése a lényeg, amellyel a veszély érzetét növelné, mert szerinte ezzel lehet vonzóbbá tenni a sportot a nézők számára. Ecclestone megfogalmazása szerint volt egy olyan valóra nem vált terve, hogy negyven centiméter magas falakat építsenek fel a kanyarokban, ezzel megakadályozva a pályaelhagyást.

Néhány órával később tartották a Mexikói Nagydíj hivatalos sajtótájékoztatóját, a résztvevők között Nico Rosberggel. Az elképesztő ötletre ők is reagáltak:

„Tíz másik terület lenne még, amelyet át kellene gondolnunk, ha a sportot jobbá akarjuk tenni, mielőtt elkezdenénk azt tervezni, hogy visszaforgassuk az időt a biztonság terén” – fogalmazott a világbajnokság éllovasa.



Rosberg gondolatait ismételte Sergio Perez is: „Számos ponton javíthatnánk a sporton, még mielőtt a biztonságot reszkírozzuk. Ahhoz azonban nem fér kétség, hogy kissé nagyobb kihívássá tehetnénk a pályákat. Nem éppen falakkal, hanem úgy, hogy a versenyzők fizessenek a hibáikért: ha kicsúszol, legyen ott egy kavicságy, és veszíts vele időt. Az ilyen jót tenne a sportnak, mivel a versenyzőket rákényszerítené, hogy ne hibázzanak.”

Innentől a beszélgetés elment abba az irányba, hogy a pályák nem bosszulják meg a hibákat – Carlos Sainz szerint ebbe a csoportba tartozik a felújított mexikóvárosi létesítmény is. „Nyilvánvaló, hogy a biztonságnak kell minden más előtt állnia, de nemrég végeztem a pályabejárással, és rengeteg aszfaltozott bukóteret láttam, ahol ki lehet szélesíteni a pályát, akárcsak Austinban. Meggyőződésem, hogy vannak eszközök, melyekkel nehezíthetnénk a dolgunk. Ha kimész a pályáról, legalább kerüljön valamibe, ne juss vele előnyhöz. Jelenleg egyszerű dolgunk van, ha elmérjük a fékpontot, semmi sem történik, továbbmehetsz, még blokkolnod sem kell a gumit” – fejtegette a fiatal spanyol.

Nico Rosbergnek Ecclestone egy másik kijelentésére is reagálnia kellett: a FOM vezetője még Austinban mondta, hogy Hamilton világbajnoki címe jobbat tenne a sportnak, mint Rosbergé, mivel a brit jobb képviselő az F1 számára. Igaz, mint azóta kiderült, Ecclestone hozzátette, Rosberg győzelme is érdekes lenne abból a szempontból, hogy egy új ember válna bajnokká – ezt az adalékot valamiért akkor kihagyták a beszámolók.

„Azért vagyok itt, hogy versenyeket nyerjek, nem azért, hogy mindenkit elégedetté tegyek” – mondta a sajtótájékoztatón a tavalyi mexikói futamot megnyerő Rosberg. „Mindig lesznek olyanok, akiknek a véleménye ellenem van így vagy úgy… ez a dolog alaptermészete. Szeretnék azokra fókuszálni, akik támogatnak engem, és ennyi.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: