DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

A Williams azt hitte, Alonso Mexikóba tart

Korábbi technikai guruja, Pat Symonds éles kritikával illette a stewardok ítéletét, valamint magát Fernando Alonsót, aki az austini F1-es futam hajrájában nekiment Felipe Massának – mintha meg sem akart volna állni.

Az USA Nagydíj záró szakaszában Fernando Alonso egykori csapattársát, Felipe Massát támadta, s a 16-os kanyarban össze is ütköztek egymással, melynek következtében a brazil a bokszba kényszerült egy defekttel. Bár további pozíciókat nem veszített, az eset miatt elvesztette esélyét, hogy megtámadja az elhasznált abroncsokon köröző Carlos Sainzt, s végül hetedikként ért be – a találkozót a két versenyző eléggé eltérő módon értékelte.

massa-alonso-austin



A Williams technikai igazgatója, Pat Symonds aligha meglepő módon Massával ért egyet, s kritizálja az stewardok döntését, mely szerint Alonso semmilyen szankciót nem kapott a manőverért: „Az FIA versenybalesetnek minősítette az incidenst, amivel nem értek egyet” – mondta az egykor a Renault-nál Alonsóval is együtt dolgozó brit szakember, aki be is szólt a spanyolnak ezt követően:

„Szerintem Alonso nagyon későn fékezett, hiszen még úgy is elhagyta a pályát, hogy nekiütközött Felipének, tulajdonképpen az ő autóját is féknek használta. Aztán pár körrel később ugyanezt eljátszotta Sainz ellenében is, s bár ővele nem ütközött össze, annyira elhagyta a pályát, hogy azt hittem, Mexikóban fog kikötni.”

Symonds egyúttal a Massával alkalmazott taktikát is megmagyarázta: miután nem sikerült azonnal megelőzni az ötödik helyen haladó Sainzt, úgy döntöttek, hogy kivárásra játszanak: „Láttuk, hogy az abroncsai folyamatosan romlanak, ezért végül visszább tekertük a motort, mondván, hogy várjunk csak, majd a végén elkapjuk. Csakhogy a végén már nem voltunk ott...”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: