DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Verstappen reagált a miatta hozott szabályra

Az FIA a minap szigorította a féktávon történő irányváltásokra vonatkozó előírásokat, ám az új szabályt gyakorlatilag kiváltó holland nem érzi szükségét annak, hogy változtasson a védekezési stílusán.

Amint arról mi is beszámoltunk, szombaton Charlie Whiting versenyigazgató bejelentette: a jövőben a versenyzők nem változtathatnak irányt védekezés közben a féktávokon, amennyiben azzal más pilótákat veszélyeztetnek. Mindezt egy pénteki versenyzői értekezlet után döntötték el az illetékesek, amelyen a mezőny több tagja is felszólalt Max Verstappen elmúlt futamokon bemutatott kérdéses manőverei ellen. Az USA Nagydíj kvalifikáció után magát az érintettet is megkérdezték, mit szól a változtatáshoz, illetve a pilótatársak panaszaihoz:

verstappen-redbull-austin-1



„Vicces volt, én csak hallgattam” – mondta a pénteki megbeszélés kapcsán Verstappen, akit az F1i.com idéz. „Mindenkinek meglehet a saját véleménye. Én is mondtam pár dolgot, de végül az nem sokat számított, nemde? Kiálltam magamért, azt mondtam, amit helyesnek gondolok. De ha ilyen sokan panaszkodnak, nem meglepő, hogy változtattak.”

De vajon változtat-e a hozzáállásán emiatt a Red Bull pilótája? „Nem, nem gondolnám” – felelte a holland, aki pozitívumként tekint a szigorításra: „Szerintem jó dolog, hogy mindenki számára világossá tették, hogy mit szabad és mit nem. Meglátjuk, hogyan sül el ez az egész. Szerintem pozitívum, hogy szabályt hoztak erre, amit mindenkinek követnie kell.”

Arra a kérdésre, hogy miképp fogja befolyásolni a futamok képét a változtatás, így felelt a 19 éves versenyző „Még nem igazán gondolkodtam ezen. Én egyszerűen csak versenyezni fogok, aztán meglátjuk, hogyan alakulnak az előzések és ki hogyan fog védekezni. Ez mindig a pillanat hevétől függ, mindig próbálod védeni a pozíciódat, s eddig a szabályok szerint belülre húzódhattál fékezés közben. Most már nem: kiderül, ez hogyan befolyásolja a versenyeket. Hogy ez-e a megfelelő megoldás, azt nem tudom, de végül is mindenkinek ugyanolyan lesz a helyzet, ugyanazzal kell megbirkóznunk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: