DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Az amerikai világbajnok még mindig felkel futamokat nézni

A családi csapat, az Andretti Autosport érintett a Formula-E-ben, Mario Andrettit mégsem érdekli a jövő szériája, és úgy véli, az F1 nem veszítette el varázsát, sőt a versenyzői felhozatal minden idők egyik legjobbja.

Mario Andretti visszatérő vendége az USA Nagydíjnak, hiszen a 76 esztendős exversenyző az Egyesült Államok utolsó F1-es világbajnoka, aki 1978-ban szerzett címet a királykategóriában. Fia, Michael Andretti vezeti a Formula-E-ben is érdekelt Andretti Autosportot, ezért adta magát a kérdés, melyet az osztrák Kurier feltett az egykori bajnoknak: az elektromos szériát előbbre rangsorolná a Formula-1-nél?

„Hogy őszinte legyek, nem igazán érdekel (a Formula-E)” – válaszolt Andretti. „Van benne valami, ami nincsen rendben. Remélem, nem lesz a motorsport jövője. Az F1-es versenyeket viszont élvezetes nézni, máskülönben nem kelnék fel minden alkalommal az éjszaka közepén. Úgy vélem, az F1 történetének egyik legjobb versenyzőgenerációt láthatjuk a pályán.”



Mario Andretti arról viszont nincs meggyőződve, hogy a nagy várakozással övezett 2017-es szabályváltozások tényleg a helyes utat képviselik. „Meggyőződésem, hogy ez rossz irány. A több leszorítóerő és tapadás nagyobb kanyarsebességet generál, de ha gyorsabb vagy a kanyarban, nehezebb megelőzni. Nem igazán tudom, miért döntöttek így, és kétlem, hogy egyetlen versenyző is úgy gondolná, ez jó ötlet.”

Egy olasz pilóta, Luca Filippi, aki sosem jutott el a Formula-1-ig, ezért az IndyCarban kötött ki, azt fejtegette, miért lehet, hogy a királykategória továbbra sem túl népszerű az Egyesült Államokban.

„Most, hogy Amerikában vagyok, már értem, miért nem tartották itt sosem túl sokra a Formula-1-et. A szabályok túlságosan bonyolultak, a versenyzőkkel keveset érintkezik a közönség, a jegyek pedig túl drágák. Aztán ott az időeltolódás, és hogy csak egyetlen versenyt tartanak az országban” – fejtegette az egykori GP2-es ezüstérmes. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: