DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hivatalos: Jön a Verstappen-szabály

Úgy tűnik, a pénteken a fiatal holland ellen felszólaló versenyzők elérték a céljukat, Charlie Whiting ugyanis megerősítette: mostantól tilos lesz irányt váltani védekezés közben a féktávon.

Max Verstappen az elmúlt hetekben, sőt lassan hónapokban folyamatosan kiváltotta a versenyzők és olykor a rajongók nemtetszését is, a Red Bull színeiben vitézkedő pilóta ugyanis többször túl agresszíven védekezett riválisaival szemben. A legtöbbször a féktávokon mutatott be a többiek szerint veszélyes manővereket: a fiatal holland gyakran az utolsó pillanatban húzza be az autóját az előzni próbáló ellenfele elé, aki emiatt kénytelen félrerántani a kormányt. Az USA Nagydíj előtti pénteken ez volt az egyik fő téma a versenyzői értekezleten: többen is felszólaltak Verstappen manőverei ellen, szabályváltozást sürgetve az illetékeseknél.

verstappen-hamilton-redbull-suzuka



Nos, úgy tűnik, a kéréseik meghallgatásra találtak, Charlie Whiting versenyigazgató ugyanis az időmérő edzés napján megerősítette: mostantól nem szabad irányt váltani védekezés közben a féktávokon. Mindez a sportszabályzat 27.5-ös cikkelyének kiegészítéseként kerül be a regulák közé – ez az a pont, amely előírja, hogy tilos az autókat veszélyes módon vezetni.

„Minden, féktávon történő irányváltás, amely egy másik pilótát elkerülő manőverre kényszerít, abnormálisnak és ezáltal a többi versenyzőre veszélyesnek minősül. Minden ilyen megmozdulás jelentve lesz a versenyfelügyelők felé” – szól a mostani kiegészítés. Arról egyelőre nem szól a fáma, pontosan milyen büntetés járhat az előírás megszegéséért.

A két héttel ezelőtti Japán Nagydíj utáni a kék zászlók és a lekörözések nehézségei jelentették a másik fő beszédtémát, és Whiting ebben az ügyben is lépett. A szakember elmondása szerint mostantól „konzisztens” lesz a lekörözésre váró pilóták tájékoztatása, s mindez nem fog a pályabírókon múlni, ugyanis ezentúl a lassabb versenyzők csapatai egy jelzést küldenek a pilótájuknak, ha a mögötte érkező gyorsabb autó három másodpercre megközelíti őket. Ha pedig egy másodpercen belülre kerül, akkor jön a kék zászló – valamint a pilótafülkében villogó kék jelzés –, a lekörözendő versenyzőnek pedig az első adandó alkalommal el kell engednie a gyorsabb autót.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: