DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Kockázatos lenne egy amerikai pilóta?

Az USA Nagydíj hetében nekiszegezték a kérdést Gene Haasnak, hogy miért nincs amerikai pilótája az egyetlen amerikai F1-es csapatnak – ő pedig őszintén válaszolt erre a felvetésre.

Michael Andretti a minap úgy nyilatkozott, hogy nagyon örömteli lenne, ha a Haas csapat egy amerikai versenyzőt szerződtetne Romain Grosjean mellé a 2017-es szezonra: „A hatalmas rajongótábor tovább nőne, ha lenne egy amerikai versenyző a rajtrácson, különösen most, hogy a COTA-n van egy futam is. Alexander Rossi tökéletes példa arra, hogy mennyire keresztülnéznek egyes amerikai tehetségeken, hiába remekelt a GP2-ben, ismeri a pályákat, s rendelkezik a szükséges tapasztalattal.”

alexrossi-murica



Gene Haas csapatfőnök szintén az ESPN-en reagált az egykori F1-es és IndyCar-pilóta szavaira: elmondása szerint az időzítés egyszerűen nem alkalmas a Haas számára, hogy egy tapasztalatlan versenyző szerződtetésével kockáztassanak. „Ha mindent amerikai módon akarnánk csinálni, nem jutna elég pénz és idő semmire. Mi tényleg azért vagyunk itt, hogy egy versenyistállót építsünk” – kezdte, majd így folytatta:

„Ha jönne egy megfelelően képzett amerikai versenyző, akkor persze fontolóra vennénk a szerződtetését, de jelenleg egy sincs az F1-ben, számunkra pedig nagyon fontos a tapasztalat. A pilótapiac is erről szól jelenleg, hiszen elveszítettünk két igen rutinos versenyzőt, az újoncoknak pedig nemigen van még kellő tapasztalatuk” – érvelt az amerikai ifjoncok szerződtetése ellen a csapattulajdonos, majd hozzátette:

„Ez kockázatos. Sokan vannak, akik ügyesek a GP3-ban és a GP2-ben, csakhogy a Formula-1 egy teljesen külön sportág.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: