DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hamilton mindenképp futamot akar New Yorkban

Az F1-nek soha nem sikerült meghódítania a Nagy Almát, néhány éve a New Jersey-i futam is kudarcba fulladt. A brit pilóta szerint mégis óriási dolog lenne, ha egyszer New York utcáin versenyezhetne.

A Forma-1 Watkins Glen révén került legközelebb New York-hoz, hiszen a várostól több mint 400 kilométerre fekvő pálya megszakítás nélkül húsz futamnak adott otthont - persze ez a távolság csak az Egyesült Államok vonatkozásában számít kevésnek. Ami azonban nem sikerült az F1-nek, összejött a Formula-E-nek, hiszen az elektromos széria jövőre Brooklynba látogat majd. A sportág üzleti ügyeiben jártas Zak Brown szerint kulcsfontosságú lenne egy F1-es futam rendezése a metropoliszban, főleg azok után, hogy a New Jersey-i futam 2013-ban, és az utána következő években is csődöt mondott.

„Ott volt a terv New Jersey-vel, de nem igazán voltam csalódott utána, mert New Yorkban akarok versenyt, a város kellős közepén” - nyilatkozta Lewis Hamilton egy lehetséges new yorki futamról az ESPN-nek. „Ha a Forma-1 naggyá szeretne válni az Egyesült Államokban, valahogyan futamot kell szervezni New York-ban. Az utak ugyan szörnyűek, de akkor is elképesztő lenne! Az utcai versenyek különlegesek, különösen akkor, ha azok nagy hanghatással járnak. Bár ezen a téren most lemaradásban vagyunk, akkor is hatalmas dolog lenne.”



„Ha ezt meg tudnánk csinálni, azért is nagyszerű lenne, mert az emberek rá lennének kényszerítve, hogy nézzék, így pedig több embert lehetne megnyerni az F1-nek. Amikor egész New York tudomást szerez róla, hogy a világ egyik legnagyobb eseménye, az F1 jön a városba, óriási lenne. Jelenleg a new yorkiak fele azt sem tudja, mi az az F1, s bár lehet, hogy többségben vannak, akik igen, akkor is hatalmas ez az arány.”

Persze Austinnal az elmúlt években mintha kezdene változni a helyzet, ezzel párhuzamosan pedig a világbajnok is hatalmas népszerűségre tett szert az USA-ban. „Teljesen megváltoztak a dolgok a régi helyzethez képest. Most kiteszem a lábam Los Angelesben, az emberek egyből felismernek, én pedig meg vagyok döbbenve. Amikor legutóbb ott jártam - ez elég rég volt már -, belefutottam néhány emberbe, akikről kiderült, hogy őrült Forma-1 rajongók. Az államokban lévő sportrajongók nem ássák bele magukat félig valamibe: vagy megőrülnek érte, vagy egyáltalán nem érdekli őket.”

„A legtöbb amerikai, akivel találkozom, ha megkérdezik, hogy mivel foglalkozom, lázba jönnek, és elkezdenek tovább kérdezősködni. A legtöbben buzgón üzengetnek nekem versenyhétvégéken - már azelőtt tudják, hogy hová megyek, mielőtt én tudnám, és végig fent maradnak éjszaka. Azt nem mondom, hogy ez rossz, inkább olyan kicsit, mint egy vírus. Nem könnyű elkapni, de ha megfertőződsz, nincs megállás. Az amerikaiak nem 100%-ig ellenállóak, így ha elkapják, beszívja őket ez az egész. Ez remek dolog, és ezért kell, hogy még több versenyünk legyen, hogy egyre többen tudomást szerezzenek róla - mert nagyszerű sportkedvelőkről van szó, akiket tapasztalatom szerint lenyűgöz ez a világ” - mondta a brit pilóta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: