DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

A Williams komoly lépésre szánta el magát biztonság terén

Valtteri Bottasnak még az F1-es Szingapúri Nagydíjon adódott problémája a biztonsági övvel, ennek következtében pedig a Williamsnél úgy döntöttek, hamarosan lecserélik beszállítójukat.

Valtteri Bottas szokatlan, ám annál veszélyesebb probléma miatt volt kénytelen feladni a Szingapúri Nagydíjat: biztonsági öve magától kioldódott menet közben, amely igencsak veszélyes jelenség 300 km/h-s sebességek mellett. Az Autosport információi szerint a Williams a soron következő versenyen, Japánban már az OMP termékeit fogja használni, és ha beválnak, akkor Austintól kezdve már ezt fogják használni - az eddigi beszállító, a Willans ellenében.



„Ha csak nincs valamilyen probléma a csattal, a biztonsági övek nagyon ritkán jönnek szét, ezért valaminek történnie kellett, hogy ez előfordult” - idézte az Autosport Rob Smedley-t, a grove-iak teljesítményért felelős mérnökét. „Bármi miatt csatolódott ki harminc-valahány kört követően, legyen az Valtteri óvatlan mozdulata a kesztyűvel vagy az overállal, esetleg valami hasonló, ennek soha, de soha nem lenne szabad megtörténnie.”

„A pilóták biztonságát illetően ez a terület kiemelt fontosságú, felülírva minden mást, a megbízhatóságot és az autó teljesítményét is beleértve. Csalódottak vagyunk emiatt, ezért lépnünk kellett. Már megtettük a szükséges óvintézkedéseket annak érdekében, hogy ez ne forduljon elő még egyszer, aztán pedig gyártót fogunk váltani. A következő versenyen ennek termékeit fogjuk tesztelni, hiszen ez a legkorábbi időpont, ahol ezt megtehetjük. Ha minden rendben lesz, Amerikában már versenyezni is fogunk velük. Úgy vélem, ez elfogadható reakció a részünkről” - tette hozzá Smedley.

Az érintett Valtteri Bottas elmondta, hogy nem ez az első eset, hogy ilyen történt vele. „Az öv néhány része meglazult - nem engedett el, de kijött a helyéről. Két évvel ezelőtt Brazíliában is voltam hasonló helyzetben. Kicsit kevesebb, mint egy kört tettem meg vele - persze megpróbálsz nem balesetet szenvedni, de azért nem lassultam le annyira” - mondta a finn, aki legalább annak örül, hogy ha nem is ismerik a probléma pontos okát, a csapat gyártót fog változtatni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: