DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Így hathat az autókra a felújított sepangi pálya

Noha nem hozott vonalvezetésbeli módosítást az átalakítás Sepangban, a Williams technikai igazgatója kíváncsian várja, hogy az újraaszfaltozott pálya milyen hatással lesz az autókra.

2000 után először rendezik őszi időpontban a Malajziai Nagydíjat, melynek helyszínén komoly változások mentek végbe ebben az évben. Az egész pályát újraaszfaltozták, kicserélték a vízelvezető rendszert, kisimították az egyenetlenségéket, az utolsó kanyart pedig némileg megdöntötték, elősegítve az előzéseket. Pat Symonds alig várja, hogy az autók pályára guruljanak az első szabadedzésen, hiszen ekkor fog legkorábban kiderülni, hogy a módosítások milyen mértékben változtatják meg az autók viselkedését Sepangban.



„Az új malajziai időpontnak köszönhetően ez az első pálya a közül a kettő közül, mely megerőlteti az autókat a szingapúri kihívások után” - idézte az F1i.com a Williams technikai igazgatóját, utalva arra, hogy Sepang után az autókra szintén nagy erőhatásokat kifejtő Suzuka következik majd. „Kuala Lumpurban meg kell küzdenünk a nemrég véghezvitt széleskörű változásokkal is. Amellett, hogy a pálya teljes borítását kicserélték, a versenyzés elősegítése érdekében is történtek módosítások. Érdekes lesz látni, hogy mennyire lesznek sikeresek, melyek későbbi pályafelújítási munkálatok kezdeteként szolgálhatnak.”

Symonds aztán kitért arra is, hogy Sepang milyen kihívásokat rejt technikai szemszögből. „Teljesítmény szempontjából természetesen a magas hőmérséklet és páratartalom az elsődleges, amire koncentrálunk, de ez nem csak a beállításokat befolyásolja, hanem komoly terhelést ró a pilótákra is. Több nagysebességű kanyar is található a pályán, így a terhelés miatt a kemény keverékű abroncsok vannak előnyben. A helyszín remek előzési lehetőségekkel rendelkezik, és izgalmas verseny várható, de ahogyan Malajziában mindig, komoly figyelmet szentelünk majd a heves esőzésekre, melyek megzavarhatják az eseményt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: