DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Mi kell Hamiltonnak az idei F1-es vb-címhez?

Az utóbbi hetekben Nico Rosberg diktál, a címvédő megint hátrányban van és egyre közelebb van a szezon vége - nézzük, mire van szüksége Hamiltonnak, hogy negyedszer is ünnepelhessen.

Volt már 43 ide, 19 oda, jelen pillanatban nyolc ponttal vezet Nico Rosberg Lewis Hamilton előtt - hat futam van hátra, minden kérdés nyitott, az izgalom fokozódik. A háromszoros világbajnok az utóbbi futamokon, különösen Szingapúrban kevésbé tűnt magabiztosnak, mint német csapattársa és van néhány dolog, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy negyedszer is felérjen a csúcsra.

hamilton-monza-2016



Először is: nem lehet kikerülni a rajtokat. Az Monzában is látszott, hogy mindegy, ki milyen gyors az időmérőn, ha nem rajtol jól, már az első kanyarig el is veszítheti a versenyt és nem csak a fő riválissal szemben, de további pozíciókat is bukhat. Hamilton eddig hétszer indulhatott az első rajtkockából, de csak kétszer (!) állt az élen az első kör végén, egyszer a második, a többi alkalommal minimum a hatodik helyig csúszott vissza. Ez elfogadhatatlan arány, nem szabad pozíciót veszítenie a startnál, főleg nem fér bele az, hogy nem csak Rosberg, de a Red Bull és a Ferrari is megelőzi...

Másodszor: tiszta hétvégére van szüksége. A júliusi nagy sorozatának fő oka a tökéletes mentális állapot és a problémamentes időszak volt, semmi sem hátráltatta abban, hogy a legtöbbet hozza ki magából. Azóta a spái motorcsere és a szingapúri kihagyott edzésidő sem az ő javát szolgálta, ezek pedig most nem férnek bele Rosberggel szemben: tökéletes koncetrációval, hibátlanul elvégzett munkával verhető csak a német.

Harmadszor: meg kell nyernie a közvetlen csatákat. Ha tiszta a hétvége és nem ront a rajtnál sem, még mindig ott van az, hogy meg kell küzdenie Rosberggel a pályán - ebben eddig egyértelműen ő volt a jobb, ha csatázniuk kellett, gyakorlatilag kivétel nélkül ő jött ki belőle jól. Erre nagy szüksége lesz a hátralévő futamokon, gyorsabbnak, agresszívebbnek, pontosabbnak kell lennie csapattársánál - ez inkább Rosbergnél kérdés, de azt sem sokan gondolták a németről, hogy ilyen teljesítményt nyújt Szingapúrban...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: