DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Rosberg simán nyerte az őrült spái futamot

Hármas ütközés a rajtnál, óriási baleset az Eau Rouge-nál, látványos csaták – erről szólt az F1-es Belga GP, amelynek végén az élről induló német mellett Ricciardo és Hamilton állhatott még dobogóra.

Vasárnap délután 14 órakor hivatalosan is véget ért a négyhetes nyári szünet, hiszen elrajtolt a Formula-1-es évad 13. futama, a Belga Nagydíj. Az élről Nico Rosberg várhatta a 44 körös viadal startját, s meg is őrizte a vezetést, mögötte azonban óriási káosz alakult ki. Max Verstappen ugyanis nem kapta el jól a rajtot, a Ferrarik ellenben igen, ennek pedig az lett az eredménye, hogy a három autó már az első kanyarban összeütközött: a külső íven haladó Sebastian Vettel akarta túl szűken bevenni az első fordulót, ezért nekiütközött Kimi Raikkönennek, akinek autója pedig így a Red Bullt is eltalálta. Mindhárman kénytelenek is voltak kiállni a bokszba a kör végén, így Rosberg mögé Nico Hülkenberg, Daniel Ricciardo, Valtteri Bottas és Sergio Perez zárkózott fel. A mezőny végéről induló páros, Fernando Alonso és Lewis Hamilton egészen a 10-11. helyekig törtek előre.

ves-rai-vet-spa-ütközés



Nem csak az említett trió keveredett azonban bajba a start után, hanem Carlos Sainz, aki a második körben kapott jobb hátsó defektet, míg Pascal Wehrlein valósággal felöklelte Jenson Buttont, így mindhármuk számára idejekorán véget ért a verseny – ahogy a műszaki hibával kiálló Marcus Ericsson számára is. Ám épp csak megszűnt a fenti esetek miatti virtuális biztonsági autós fázis, máris jött az újabb baleset: Kevin Magnussen vágódott bele óriási tempóval az Eau Rouge tetején a falba. A Renault pilótája a vizsgálatok alapján bokasérülést szenvedett, míg az incidens miatt előbb csak a biztonsági autót küldték be, majd néhány körrel később piros zászlóval meg is szakították a futamot a pálya takarítása miatt.

Mivel többen már a safety car alatt kiálltak kereket cserélni, az újraindítást követően Rosberg, Ricciardo, Hülkenberg, Alonso, Hamilton sorrendben vágott neki az élmezőny a folytatásnak – az éllovas német viszont közepes keverékre váltott a leállás alatt, míg a mögötte jövők lágy gumikon haladtak. Hamilton viszonylag hamar átrágta magát Alonsón, az igazán látványos csatát azonban hátrébb, az újra egymásra találó Verstappen és Raikkönen duójánál láthattuk: a finn a rádión is panaszt tett ellenfelére, aki szerinte – a Hungaroringhez hasonlóan – szabálytalanul védekezett ellene.

Rosberg_Spa_Mercedes

A későbbiekben is ők szolgáltatták a show-t: Raikkönen egy előzési kísérlet közben Romain Grosjean autójával ért össze, míg Hamilton Hülkenberget megelőzve feljött a harmadik helyre. A bokszkiállások sem teltek eseménytelenül: Hamilton cseréjénél az emelőt nem tudták könnyen kivenni a Mercedes alól, míg Hülkenberg és Alonso a negyedik helyért csatázva össze is koccantak a kijáratnál. A pályán is izgalmas csaták zajlottak: Vettel Verstappennel vívott, Perez kemény manőverrel utasította maga mögé Massát, majd Alonsót is, míg Hamilton folyamatosan lopta a távolságot a második helyen autózó Ricciardóhoz.

A háromszoros vb-győztesnek azonban még volt egy kiállása, amelyet követően Hülkenberget is még egyszer meg kellett előznie. Ezt követően azonban már nem változott a sorrend az élmezőnyben: Rosberg könnyedén húzta be idei hatodik győzelmét, megelőzve Ricciardót és Hamiltont, akinek így csak tíz ponttal csökkent az előnye a tabellán, azaz kilenc egységgel vezet csapattársa előtt. Őket a két Force India követte Hülkenberg, Perez sorrendben, ennek az eredménynek köszönhetően pedig a csapat átvette a konstruktőri negyedik helyet a Williamstől. A top10-be Vettel, a magát remekül tartó Alonso, valamint a Bottas, Raikkönen, Massa trió fért még be. Verstappen épp lemaradt a pontszerzésről, míg az újonc Esteban Ocon egy 16. helyezéssel mutatkozott be a Manor színeiben. Folytatás egy hét múlva Monzában.

A Belga Nagydíj végeredménye:

belga-gp-vége

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: