DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Terrortámadást terveztek Szingapúrban

A nemzetközi média beszámolói szerint a rendőrség egy Iszlám Államhoz köthető tervet göngyölített fel: a terroristák rakétákat lőttek volna ki az F1-es nagydíjnak otthont adó Marina Bay városrészre.

Az indonéz hatóságok egy rajtaütés során hat férfit tartóztattak le, akiknél bomba készítésére alkalmas anyagokat találtak. A banda több tagjáról úgy gondolják, kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal, és felső utasításra terveztek terrortámadást Szingapúr ellen. Elképzelésük az volt, hogy Indonézia Batam szigetéről, amely alig 16 kilométerre található a városállamtól, rakétákat lőjenek ki – habár az ehhez szükséges eszközökkel nem rendelkeztek.



Az esetről az F1i.com számolt be nemzetközi sajtószervekre, köztük a Reutersre hivatkozva. A támadás célpontja Marina Bay városrész lett volna, a szórakoztatóipar központja. Bár az F1i a „Szingapúri GP elleni rakétatámadást” emleget, az eredeti beszámolóban nem esik szó a terv időpontjáról. A Szingapúri Nagydíjra a közeljövőben, szeptember 18-án kerül sor Marina Bay-ben.

„A Batamon elfogott emberek a jelek szerint a közösségi médián, különösen Facebookon keresztül radikalizálódtak. Nem jelentették be tervüket, de beszéltek róla, a tagok a közösségi médián keresztül kommunikáltak. Kapcsolatban álltak a szíriai Bahrum Naimmal, aki a jelek szerint pénzt és instrukciókat küldött nekik” – idéz a Reuters egy indonéz rendőrségi szóvivőt.

A szóvivő nem zárja ki, hogy más csoportok tervezhetnek hasonló támadásokat. Mindenesetre a szeptemberi Szingapúri Nagydíj biztonsági intézkedéseit valószínűleg meg fogják erősíteni. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: