DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Ezért távozhatott Allison a Ferraritól

A maranellóiakat majdnem három éven át szolgáló technikai igazgató szerdán köszönt el hivatalosan a csapattól, de a Ferrari nem indokolta meg, miért - íme, egy lehetséges forgatókönyv.

Szerdán bekövetkezett az, amit már korábban sejteni lehetett: majdnem három évnyi együttműködés után James Allison szerdán távozott a Ferraritól, de a csapat nem indokolta meg konkrétan, hogy miért váltak el útjaik a magasan jegyzett szakemberrel. A brit mérnök tavasszal elveszítette a feleségét, ezért nehezen tudta összeegyeztetni olaszországi munkáját és a futamokra járást magánéletével, ez pedig könnyen elfogadható indok lenne arra, hogy Allison miért döntött úgy, hogy otthagyja a Ferrarit.



Csakhogy az Auto Motor und Sport szakírója, Michael Schmidt szerint más is történt a háttérben. Schmidt szerint Allison felesége halála óta alig több, mint heti három napot töltött a Ferrari főhadiszállásán, és csak nagyon ritkán jelent meg a versenyeken. Azzal, hogy otthagyta a Ferrarit, valószínűsíthető, hogy otthonához közelebbi csapatnál fog munkát találni, a lap szerint a Renault-hoz, a McLarenhez vagy éppen a Mercedeshez szerződhet a közeljövőben. „Az Angliába való visszatérés ott szerepel a távozás okai között” - írta Schmidt.

„De vannak olyan hírek is, hogy Marchionne nem jött ki jól Allisonnal, mert a brit egyértelműen kinyilvánította véleményét, és visszautasította, hogy teljesíthetetlen célokat állítsanak elé, melyek szembehelyezkedtek 25 éves tapasztalatával” - tette hozzá. A Ferrari Allison távozásával együtt azt is bejelentette, hogy a csapat eddigi motorfőnökét, Mattia Binottót teszi a brit helyére, de nem rejtették véka alá, hogy csak átmeneti megoldásként számítanak rá ebben a pozícióban. Mindeközben olyan pletykák is napvilágot láttak, hogy Ross Brawn visszatérhet egykori sikerei helyszínére, hiszen többen is megerősítették, hogy futamokra három éve nem járó Ross Brawn is ott lesz Hockenheimben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: