DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Statisztikák: Megszakadt a nagy Hamilton-Raikkönen sorozat a Hungaroringen

Milyen tekintetben állított fel új rekordot a hungaroringi időmérő, miért volt rendkívüli Fernando Alonso hétvégi teljesítménye, és hogyan rontotta el a statisztikusok örömét Kimi Raikkönen?

Soha ilyen korán nem rendezték még a Magyar Nagydíjat a naptár szerint. Az idei futam július 24-én zajlott, ami két nappal megelőzte az eddigi legkorábbinak számító 2009-es és 2015-ös versenyt.

Vizes pályán zajló futam már háromszor volt a Hungaroringen (2006, 2011 és 2014), de esős körülmények között rendezett F1-es időmérőt most láthattunk először a pályán. És ha már így történt, maga a kvalifikáció is különlegesen alakult, hiszen négyszer is belengették a piros zászlót (ráadásul mindet a Q1-ben), ami rekordnak számít a rajtsorrendről döntő edzésen.

Dppi_00116011_584



Lewis Hamilton ötödik győzelmét aratta Mogyoródon, ezzel átlépte Michael Schumachert és immár a 31 éve megrendezendő magyar futam legsikeresebb versenyzőjének mondhatja magát. Montreal után ez a második pálya, ahol a brit eljutott öt győzelemig, így Sennához és Prosthoz hasonlóan ő is fel tud mutatni két helyszínt, amit legalább ötször meghódított. Ezt a rekordlistát azonban toronymagasan Schumacher vezeti, hiszen ő összesen tíz versenypályán jutott el legalább öt sikerig - elképesztő.

Éppen Schumacher volt máig az utolsó versenyző, aki egyazon évben meg tudta nyerni a Magyar Nagydíjat, majd pedig a világbajnoki címet is - ez 2004-ben történt. Ha Hamilton idén ismét bajnok akar lenni, egy 12 éves átkot kell megtörnie, ami a hungaroringi győzteseket sújtja.

Hamilton ötödik hungaroringi sikere egy jelentős eltérést tartalmazott az előző négyhez képest: egyedülálló módon ezúttal nem Kimi Raikkönen végzett mögötte a második helyen!

Nico Rosberg tizenegyedik próbálkozás után tudott először dobogóra állni a Hungaroringen. A Mercedes pedig ezzel egy jelen helyzetükben hosszúnak mondható rossz sorozatot szakított meg, hiszen az Orosz Nagydíj óta, vagyis az elmúlt hat futamon nem tudtak kettős győzelmet szerezni.

25. alkalommal ért véget egy verseny Hamilton és Rosberg kettős győzelmével. Ezzel immár az ő párosuk az, amely a legtöbbször végzett együtt a dobogó első két fokán, maguk mögött hagyva Michael Schumacher és Rubens Barrichello kettősét.

Dppi_00116011_451

Rosberg 26. pole-ját szerezte, ezzel beérte Mika Hakkinent az örökranglista 9. helyén - ám eléggé hidegen hagyta, amikor a sajtótájékoztatón közölték vele, hogy beállította a finn rekordot.

Senki nem kérdőjelezheti meg, hogy Fernando Alonso volt a Magyar Nagydíj hétvégéjének hetedik legjobb versenyzője. A spanyol ugyanis 7. helyen zárta mindhárom szabadedzést, ebbe a pozícióba kvalifikált az időmérőn, majd pedig ugyanitt intették le a futamon is.

A McLaren a Honda-partnerség kezdete óta először tudott mindkét autójával bejutni a Q3-ba.

Amióta megérkezett a Ferrarihoz, Sebastian Vettel most először teljesített három egymást követő versenyt dobogó nélkül.

Kimi Raikkönen visszatért a leggyorsabb körök listájának élére - 43. alkalommal futotta meg a legjobb időt egy versenyen, e tekintetben pedig második az örökranglistán, de Michael Schumacher 77 leggyorsabb köre elérhetetlen távolságban van.  

A Ferrari finnjéhez hasonlóan Sergio Perez is olyasmit csinált, amiben különösen jó: 11. helyet szerzett. Már eddig is ő volt az F1-ben tizenegyedikként célba érők rekordtartója, immár 18. alkalommal intették le ebben a hálátlan pozícióban.

Dppi_00116011_233

Felipe Massa soha nem ért még célba ennyire hátul F1-es futamon - a hétvégén ugyanis csak 18. lett. Ez az eredmény pedig nem csak Massa, hanem a Williams történetének legrosszabbja is, eddig ugyanis csak kétszer fordult elő, hogy a 18. helyen rangsorolták egy autójukat, miután az el is jutott a célig. Mindkét eset a 2011-es évhez és Pastor Maldonadóhoz fűződik, aki a szintén minimális kiesést hozó sanghaji és valenciai futamokon járt így.

Carlos Sainz már az egymást követő harmadik versenyt fejezte be a 8. helyen - ezzel a legjobb tíz közé ugrott fel a pontversenyben. A spanyol ráadásul a Toro Rosso valaha volt legjobb hungaroringi időmérőjét produkálta, amikor a 6. pozícióba kvalifikálta autóját.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: