DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Rosbergé a pole a Hungaroringen

Négy piros zászló, bő egyórás Q1 után bakizott Raikkönen, majd a végén Nico Rosberg óriási szerencsével orozta el az első helyet Lewis Hamilton elől a 31. Magyar Nagydíj időmérőjén.

Az időmérő edzés élő tudósítása ide kattintva elérhető!

A 31. Magyar Nagydíj időmérőjének tervezett rajtja előtt nem sokkal leszakadt az ég a Hungaroringen, így húsz perces csúszással bőgtek fel a motorok.  A mostoha körülmények között a két Force India futott hatalmas időt, de szinte azonnal rákezdett az eső ismét és alig négy perccel később már jött is a piros zászló. Az újraindítás után a Red Bullok álltak az élre, de csak négy perc telt el és ismét megállították az edzést - Marcus Ericsson csapódott be a 10-es kanyar falába és törte össze a Saubert.

Azonban az újabb újraindítást követően is csak négy percig körözhettek az autók (volt, aki már feltette az átmeneti esőgumikat is), ugyanis Felipe Massa csapódott a falnak a Mansell-kanyarban - következett a Q1 harmadik piros zászlója. Már csak öt perc volt hátra, amikor ismét "kiszabadultak" a pályára a pilóták, futott egy-egy jó időt a két Mercedes, Vettel és Alonso, de még nem volt vége: bő egy perccel a vége előtt Rio Haryanto is lebontotta azt a táblát, amelynek nekicsúszott Marcus Ericsson, így jött a negyedik piros zászló. Ez egyben a maratoni, több, mint egyórás Q1 végét is jelentette, így kiesett a két Manor, a két Renault, valamint a hibázó Massa és Ericsson.

Rosie



A kisütő nap nagyon gyorsan szárította a pályát a Q2-ben és bár az átmeneti abroncsokon a két Red Bull gyorsabb volt a Mercedeseknél, Valtteri Bottas és a a Williams bekockáztatta a szuperlágy slickeket és rögtön át is vette a vezetést. Innentől mindenki váltott a száraz pályára való gumikra és a legnagyobb meglepetést Fernando Alonso okozta, aki a McLaren-Hondával sokáig az élen állt, míg az utolsó pillanatokban Verstappen, Rosberg és Ricciardo befért elé a folyamatosan száradó pályán - Lewis Hamilton épphogy, a 10. helyen ment tovább, míg a szenvedő Kimi Raikkönen számára a Q2 jelentette a nap végét. A Ferrari és a finn világbajnok mellett Grosjean, Kvjat, Perez, Gutierrez és Nasr búcsúzott.

A Q3 már teljesen száraz körülmények között zajlott, így a két McLarennek már nem volt esélye odaérni és igazán nagy meglepetéseket okozni - a két Red Bull és Sebastian Vettel viszont kis híján óriásit esett az utolsó kanyarban. Az időmérő aztán stílusosan zárult: Alonso megpördült éppen Hamilton előtt, akinek így lassítania kellett, a később érkező Rosberg azonban zavartalanul befejezhette a körét, így egy tizeddel megverte csapattársát és megszerezte a pole-pozíciót.

A két Red Bull sem tudott már javítani a sárga zászló és a forgalom miatt, így Ricciardo a harmadik, Verstappen a negyedik, Vettel pedig az ötödik helyről rajtolhat. Nico Rosberg első helye azonban még kérdéses, ugyanis a dupla sárga zászló ellenére nem vette el a gázt, sőt, leggyorsabb szektoridőt futott...

Íme az első tíz:56wkmgwvakwb2cxnzv0o

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: