DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Vettel: Valódi harcban vagyunk a Mercedesszel

Sebastian Vettel hátránya 45 pont a vb-éllovas Nico Rosberghez képest, a Ferrari zászlóvivője még futamot sem nyert idén, ám optimizmusa töretlen. Noha a közvélemény szerint az olasz gárda még annyira sincs partiban a domináns Mercedesszel, mint tavaly, a négyszeres vb-első szerint „valódi” a harc a két alakulat között.

Mint ismeretes, a Ferrari az előszezon során trónfosztási reményekkel hangolt az évek óta verhetetlen Mercedes ellen, de nemhogy győzni nem tudtak még, az utóbbi időben inkább a feltámadóban lévő Red Bullra kell figyelniük. Volt már az idei szezonnak olyan periódusa, amikor a konstruktőri tabellán az energiaitalosok megelőzték a vörösöket: jelenleg épp Vettelék állnak a 2. helyen, 37 ponttal megelőzve a Red Bullt, ugyanakkor 81 ponttal lemaradva a Mercedestől.

A kialakult helyzet ellenére Vettel rendületlenül bizakodó és az Osztrák Nagydíj csütörtöki sajtónapján kijelentette, hogy szerinte „valódi harc van a két csapat között”. „Keményen dolgozunk, de semmi nem változott. A Mercedes még mindig előttünk van, így csak egyetlen dolgot tehetünk: igyekszünk javulni és megpróbálunk fejlődni azokon a területeket, ahol indokolt. Mindeközben ki kell használnunk az erősségeinket, aztán pedig meglátjuk, hogy ez mire lesz elég” – fogalmazott a ponttáblázat 3. helyén álló német azon a spielbergi sajtórendezvényen, amelyen jelen volt a Formula.hu is.

Vettel_Ausztria_Ferrari



Számos szakmabelihez hasonlóan a közvélemény is egyre inkább hajlik arra az álláspontra, hogy a Ferrari idei sikertelenségének oka a túlzott belső nyomás. Sergio Marchionne, a Ferrari elnök-atyaúristene minden korábbinál nagyobb terhet rak alakulatra, ráadásul néhány napja a nyilvánosság előtt taglalta, hogy a gárda problémáinak forrása házon belüli, mert nem sikerült elég versenyképessé varázsolni az idei Ferrarit.

Vettel szerint nem annyira borús a helyzet, mint ahogyan azt az elnök láttatta: „Ha azt vesszük, hogy hol tartott a csapat nem is olyan régen, és hol tartunk most, szerintem jól látszik, hogy hatalmas az előrelépés. Az elnökünk nagyon jól tudja, hogy mi történik, mi zajlik a háttérben, a gyárban, mik az erősségeink és a gyengeségeink. Tény, hogy nem a mienk a legjobb autó, ez egyáltalán nem titok, de tény az is, hogy azt szeretnénk, ha a mienk lenne az. A motorunk sem a legjobb, de akarjuk, hogy az legyen. Úgy érzem, hogy nagy lépést tettünk abba az irányba, hogy ledolgozzuk a hátrányunkat, nagyobbat, mint bárki más. Erre mindenképpen büszkének kell lennünk, de természetesen azért vagyunk itt, hogy versenyeket nyerjünk” – fogalmazott a pilóta, akinek ausztriai esélyei már a hétvége kezdete előtt halványodtak: a csapat váltót cserélt az autójában, így öt rajtpozíciós büntetéssel kell számolnia.

Köztudott, hogy Vettel rajong a fociért, így természetesen megkapta a kérdést, hogy egy olasz csapat német pilótájaként kinek szurkol majd az Euro 2016 szombati német-olasz elődöntőjekor. A pilóta – mint a csípős kérdésekre általában – szellemes választ adott: „Csak abban vagyok biztos, hogy a csapat tagjai közül vasárnap reggel én érkezhetek úgy, hogy elégedett vagyok, senki más. A versenyzés egy dolog, a foci pedig egy másik, így természetesen Németországnak, a honfitársaimnak szurkolok majd!”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: